Excite

Zwezerik: een echte delicatesse

Zwezerik is misschien wel het bijzonderste orgaanvlees dat op de markt is. Het is een klier die alleen voorkomt bij jonge dieren, zoals kalveren tot twee jaar. Ook zwezerik van lammeren kan gegeten worden. Als de dieren te oud worden gaat de zwezerik over in vetweefsel waardoor het oneetbaar wordt.

Wat zijn de eigenschappen van zwezerik?

Zwezerik is geen orgaanvlees dat je even bij de supermarkt haalt zoals kippenlevertjes. Ga daarom voor zwezerik altijd naar een speciaalzaak. In principe is zwezerik een klier, maar bestaat uit twee delen: een rond deel van het hart en een langwerpig deel van de hals. Het gewicht van de onderdelen is ongeveer 200 tot 300 gram bij kalveren. Een zwezerik ziet er niet ontzettend lekker uit, bleek, slap, knobbelig en wat vormeloos. De hartzwezerik is over het algemeen malser en beter van kwaliteit dan de halszwezerik.

Zwezerik bereiden

Zwezerik is duur orgaanvlees, daarom kun je beter geen fouten maken bij de bereiding. Raadpleeg als het mogelijk is iemand met meer ervaring. De meeste gebruikelijke manier is pocheren van zwezerik. Leg zwezerik voor het bereiden zo'n vijf uur in water dat je regelmatig ververst totdat het helder blijft. Pocheer de zwezerik daarna in koud water met zout en een scheutje azijn voor ongeveer vijf minuten. Koel het vlees af en verwijder het vet en de vliezen. Nu kan de zwezerik verder bereid worden. Laat hem koud worden tussen twee worden, zodat het vlees opstijft. Zo kan hij gebakken of nog een keer gepocheerd worden. Zwezerik kan ook koud gegeten worden. Snijd hem dan in dunne plakken en serveer met bijvoorbeeld eigengemaakte mayonaise.

Is zwezerik gezond?

Zwezerik is erg mager vlees. Het bevat weinig vet en veel eiwitten, fosfor en zink. Bovendien bevat het vlees, gek genoeg, vitamine C. Net als ander kalfsvlees is zwezerik heel mager en past in een vetarm dieet. Dat alles maakt zwezerik een heel fijn stuk vlees. Gecombineerd met de hoge prijs helaas ook exclusief. Het proberen waard!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021