Excite

Zo kom je aan 200 gram groenten per dag

Ondanks dat je gezond en gevarieerd eet, kan het lastig zijn om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten per dag te halen. Gelukkig kun je dat gemakkelijk oplossen door groenten onopvallend gedurende de dag toe te voegen aan je dieet. Bijvoorbeeld in een soepje of door plakjes rauwkost op je boterham.

Gevarieerd dieet

Groenten zijn gezond en onmisbaar voor een gevarieerd dieet. Ze zitten vol met vitaminen, vezels en antioxidanten. Helaas is niet iedereen dol op z’n dagelijkse dosis vitamine C. Dat is lastig, want sommige voedingsspecialisten adviseren wel tot 300 gram groenten per dag. Gelukkig kun je uit zowel verse groenten als, groente uit blik of pot, en (ongekookte) diepvriesgroenten kiezen. Door de hedendaagse snelle voedselproductie zijn ook deze groenten erg gezond.

Groenten in variatie

Het beste is om je groenten altijd in variatie op te dienen. Schep dus niet in één keer 200 gram broccoli op, want zo’n enorme hoeveelheid ‘groen’ kan mensen afschrikken. Ga voor een combinatie van broccoli en bloemkool, of maak een wortelpuree, of stamp doperwtjes met wat verse munt erdoor. Wil je liever de groente onherkenbaar op je bord? Prei, courgette en doperwtjes blend je samen met een schepje crème fraiche light en een teentje knoflook tot een heerlijke pastasaus. Een aubergine in blokjes, aangebakken met wat knoflook is een mooie aanvulling op de pasta, voordat je er een huisgemaakte tomatensaus over doet met nog meer groenten er in verwerkt. Wil je nog meer variatie? Verwerk groenten in een lasagne, gratin of gehaktbrood. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Groentesoep

Een kopje groentesoep is ook ideaal om in één keer je dagelijkse hoeveelheid 200 gram groenten binnen te krijgen. Pas wel op met het gehalte zout in aanmaaksoep. Beter is het om een bouillonblokje te gebruiken en aan te vullen met verse seizoensgroenten. Een soepje kun je overigens gemakkelijk binden met een scheutje room. Even de staafmixer erdoor en je hebt een stevige en gezonde maaltijdsoep vol met groenten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020