Excite

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes zijn een vervelende plaag in huis. De beestjes zijn het meest te vinden op donkere en vochtige plekken, zoals in de toilet, kelder en keukenkastjes. Omdat ze zich voeden met aardappelzetmeel, voelen zilvervisjes zich erg thuis in de keuken. Helaas is bestrijden lastig, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen om het leven voor de zilvervisjes lastig te maken.

Wat is een zilvervisje?

Stel je staat lekker te kokkerellen en ineens zie je vanuit je ooghoek iets bewegen; een zilvervisje. Helaas is het diertje vaak al weer weg voordat je tijd hebt op een papiertje te pakken, dus hoe krijg je ze je keuken en je huis uit? Zilvervisjes behoren tot een groep primitieve insecten. Ze hebben zilverachtige schubben en aan die kleur hebben ze hun naam te danken. Het zijn dus geen vissen, maar omdat ze vaak in de gootsteen worden aangetroffen lijkt het soms alsof ze ook kunnen zwemmen. Ze worden ongeveer een centimeter lang en kunnen wel acht jaar oud worden.

Zilvervisjes preventie

Zilvervisjes komen af op vochtige plekken. Ze zijn daarom vaak aanwezig in nieuwbouwhuizen. Om vocht uit je huis te krijgen zul je aan de slag moeten met vochtverwijderaars. Goede isolatie en goede ventilatie kunnen daarbij helpen. Zet regelmatig het raam open en zorg dat je geen lekkende leidingen of afvoerputjes in huis hebt. Zilvervisjes houden ook van donkere ruimtes. Door donkere hoekjes goed te verlichten en schoon te houden kun je het voortplanten van zilvervisjes tot een minimum beperken. Denk daarbij vooral aan de keukenkastjes en -laatjes, maar ook achter het fornuis of de koelkast. Zilvervisjes zijn geen teken van een slechte hygiëne, maar in een rommelig huis kan de populatie wel makkelijk vermeerderen.

Zilvervisjes en parket

Heb je parket of laminaat in de keuken? Let er dan goed op dat je de aansluiting van plint op de muur helemaal dicht hebt geschroefd en gekit. Op deze manier kunnen de zilvervisjes niet achter de plint of onder de vloer gaan zitten, wat hun favoriete verblijf is. Anders wordt bestrijden dweilen met de kraan open.

Zilvervisjes vangen

Het verhaal dat zilvervisjes zich voortplanten na hun dood is niet waar. Je kunt ze met een gerust hart vangen. De makkelijkste manier is met een doorgesneden aardappel in een plastic zakje. De zilvervisjes voeden zich namelijk met aardappelzetmeel. Omdat maar een klein deel van de zilvervisjes 's nachts hun schuilplaats uitkomen, zal het met deze methode de vraag zijn of je op lange termijn van de plaag afkomt. Gelukkig zijn er ook speciale sprays en lokdoosjes om je keuken in no time vrij te maken van zilvervisjes.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020