Excite

Zelf amandelmelk maken

Zoek je een alternatief voor koemelk? Naast sojamelk vind je steeds vaker amandelmelk in de schappen van de supermarkt en reformzaak. Het grote voordeel is dat je deze plantaardige melk heel gemakkelijk zelf kunt maken. Het is bovendien veel goedkoper dan de dure amandelmelk uit de winkel. Om zelf amandelmelk te maken lees je hier het recept.

Recept amandelmelk

Kook een liter water en laat het afkoelen. Leg 200 gram verse blanke amandelen te week in het water, zo worden ze alvast zacht. Vis na twee uur de amandelen uit het water en doe ze in een blender. Voeg dan een liter water toe en laat de blender één tot twee minuten draaien. Als het goed is ontstaat een lichtbruine, melkachtige brei. Giet nu de blender leeg in een kaasdoek of een ongedragen, schone pantyvoet die over een schaal is gespannen. De melk die je hebt opgevangen blijft nog zo’n 2 tot 5 dagen goed in de koelkast.

Amandelpulp opmaken

De amandelpulp die je over hebt, kun je prima gebruiken bij het koken. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, of maak amandelkoekjes. Zoek voor recepten op amandelmeel en je kunt de amandelpulp vrijwel overal als vervanger gebruiken.

Eigenschappen amandelmelk

Amandelmelk is een goed alternatief voor mensen met een lactose intolerantie. Noten bevatten van nature veel vitamine B en E en deze zitten ook in amandelmelk. Amandelmelk bevat ook nog eens weinig calorieën en vet; veel minder dan bijvoorbeeld sojamelk. Nadelen zijn er ook; zo is amandelmelk minder voedzaam dan koemelk. Voor baby’s en jonge kinderen wordt het product dan ook afgeraden als vervanger van melk. Mensen met een notenallergie moeten vanzelfsprekend ook geen amandelmelk drinken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021