Excite

Tips voor het kopen en koken van witlof

Witlof is een licht bittere groente die niet bij iedereen hoog op het verlanglijstje staat. Zonde, want je kunt er heel veel mee doen en het is nog gezond ook. Witlof bevat namelijk heel veel vezels, vitamine C en folium. Het is vooral in het voorjaar goed verkrijgbaar en extra voordelig.

Kopen van witlof

Witlof koop je meestal in een pakje van drie of vier stronkjes. Soms is het ook los verkrijgbaar. Let bij het kopen vooral op of de witlof er nog fris en vers uitziet. Witlof met gekrulde of zelfs gebruinde randjes kun je beter laten liggen. Kijk ook waar de witlof in de winkel ligt; in het licht wordt het vaak wat bitterder. Witlof is smakelijker als het een beetje donker bewaard wordt. Bewaar de witlof thuis ook op een donkere plek en eet deze het liefst binnen een dag of twee op.

Het bereiden van witlof

Witlof is eenvoudig klaar te maken. Eerst verwijder je de beschadigde blaadjes. Daarna neem je een schone, vochtige doek en neem je de witlof af. Hoewel witlof vaak al gewassen is, is het toch belangrijk om dit te doen, zodat je zeker weet dat er geen grond meer aan zit. Als je de witlof in een salade wilt gebruiken - bijvoorbeeld met lekkere mandarijnpartjes - dan kun je de witlofbladeren gewoon afbreken. Wil je de witlof koken, snijd dan het kontje van de witlof af. De bladeren kun je dan heel in de pan doen. Als je kookt voor mensen die niet dol zijn op witlof, snijd de witlof dan in kleinere stukjes, zodat het makkelijker te eten is.

Witlof koken of smoren

De lekkerste witlof krijg je door deze te smoren. Neem een klontje boter en doe dat samen met de witlof in een hapjespan. Doe het deksel op de pan en wacht ongeveer 10 minuten. Als je iets langer de tijd hebt, kun je de witlof ook koken. Doe dan de witlof in een pan met wat water, een klontje suiker en een beetje zout en laat de witlof binnen 20 minuten gaar koken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020