Excite

Wijn bevat meer alcohol dan aangegeven

  • © Getty Images
In veel flessen wijn zit meer alcohol dan op het etiket wordt aangegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië. Voor dit onderzoek namen de onderzoekers monsters van maar liefst 100.000 verschillende wijnen. Bijna 60 procent van de wijnen bleek 0,42 procent meer alcohol te bevatten dan op het etiket werd aangegeven.

Het grootste verschil tussen het percentage dat vermeld wordt en het percentage dat de wijn daadwerkelijk bevat was te vinden in de rode wijnen uit Chili en Spanje.

Het lijkt misschien een klein verschil, 0,4 procent, maar dat is het niet. Volgens de hoofdauteur van het onderzoek, Julian Alston, kan zelfs deze hoeveelheid al invloed hebben op de prestaties tijdens het rijden. Ook voor de gezondheid maakt het verschil. Als je wijn drinkt met een hoger alcoholpercentage dan aangegeven, dan kan het zijn dat je helemaal niet 'veilig' bent als je er twee glazen van drinkt. Daarnaast overschrijd je, als je deze wijnen regelmatig drinkt, gemakkelijk de toegestane dagelijkse hoeveelheid wijn die goed is voor de gezondheid. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat dit soort zaken op het etiket vermeld worden.

Opvallend genoeg blijkt bij wijnen met een laag alcoholpercentage vaak weer wat anders aan de hand te zijn. Daar wordt vaak een hoger percentage aangegeven. In de afgelopen 18 jaar is het alcoholpercentage van wijnen al met 2 procent gestegen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021