Excite

Wetenschappers ontwikkelen extreem gezonde banaan

Een banaan zo gezond dat hij het wereldvoedselprobleem kan aanpakken - dat is wat een groep Australische wetenschappers heeft bedacht. De superbanaan moet onder miljoenen Afrikanen het vitamine A-tekort gaan aanpakken. In Amerika wordt nu getest of de banaan echt zo gezond is al de wetenschappers hebben bedoeld. Natuurlijk wordt ook het effect op het vitamine A-niveau in het lichaam getest.

Caroteen

De banaan is zo gezond, omdat de vrucht bewerkt is met alfa- en bètacaroteen welke je ook in wortels terugvindt. Het lichaam zet deze stoffen om in vitamine A. “Goede wetenschap kan hier een gigantisch verschil maken door basisvoedselgewassen te verrijken met vitamine A. Zo kunnen we arme populaties gewassen laten telen die voedzamer zijn,” weet James Dale, de wetenschapper die het project leidt.

De testperiode moet eind van het jaar de eerste resultaten opleveren, maar het wetenschapsteam heeft geen twijfel over de uitkomst: “We weten dat onze wetenschap zal werken.” Door de toevoeging van het caroteen wordt de banaan overigens wel iets meer oranje van kleur dan een normale banaan zoals wij ze kennen uit de supermarkt.

Plantages

Als de banaan een succes lijkt te zijn, zijn de eerste plantages in 2020 klaar voor productie. In Oeganda zullen de superbananen worden gekweekt, zodat de vrucht dichtbij het gebied is waar de grootste tekorten aan vitamine A zijn: oost Afrika. “De gevolgen van een tekort aan vitamine A zijn verschrikkelijk. Jaarlijks sterven 650.000 tot 700.000 kinderen wereldwijd, en nog eens 300.000 kinderen worden blind,” vertelt een van de wetenschappers. Wanneer de banaan een commercieel succes is wil het team ook plantages aanleggen in andere Afrikaanse landen, waaronder Rwanda, Congo en Kenia.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021