Excite

Welke voeding laten deskundigen staan?

Onze voeding is steeds meer een industrie geworden. Het loopt niet meer in de wei en groeit niet meer aan een boom. Misstanden en zelfs gezondheidsrisico's zijn redenen waarom mensen tegenwoordig vaker teruggrijpen naar lokale en op kleine schaal geproduceerde, biologische producten.

Wat zeggen de experts?

Experts en onderzoekers in de voedingsindustrie ondersteunen dat veel voeding schade kan toebrengen aan gezondheid en aan onze leefomgeving. Fox News liet zeven deskundigen aan het woord die er hun beroep van hebben gemaakt ons dagelijks brood te onderzoeken. Aan hen werd gevraagd: welk voedsel eet je zelf niet?

Tomaten uit blik

De binnenkant van een blik tomaten bevat vaak bisfenol A, is een synthetische stof die oestrogene activiteit bevat oftewel hormonen. Door de zuurtegraad van tomaten lost de bisfenol A op, waardoor het uiteindelijk in je eten terecht komt. Een te hoge waarde van dit hormoon in je bloed heeft onvruchtbaarheid en een vermindering van de spermaproductie tot gevolg. Eén blik tomaten bevat al een hoeveelheid bisfenol A die van invloed kan zijn op je gezondheid.

Rundvlees gevoerd met maïs

Runderen zijn van nature graseters, maar om ze sneller dik te maken krijgen ze vaak maïs en soja gevoerd. Sommig vee krijgt zelfs slachtafval te eten. Het gevolg is dat je vlees veel minder van belangrijke voedingsstoffen als ijzer bevat, maar onder andere meer vitamine E en ongezonde vetten die het risico op hartfalen vergroten.

Popcorn uit de magnetron

Eveneens voeding dat bijdraagt aan onvruchtbaarheid: popcorn die je in de magnetron moet poffen. Aan de binnenkant van de zak en op de lijmranden zitten chemicaliën die tijdens het garen in de popcorn trekken. Bij tests op laboratoriumdieren bleek zelfs dat het kankerverwekkend kan zijn.

Niet-biologische aardappelen

Aardappelen halen, net als ander knolgroenten, al hun voeding en vocht uit de aardbodem. Bij de teelt worden aardappelen behandeld met antischimmel of pesticiden en zo komt het vergif in de groente. Na het rooien worden de aardappelen nog eens behandeld met een speciaal middel om te voorkomen dat ze gaan uitlopen. De hoeveelheid giftige stoffen is zelfs zo erg dat veel aardappeltelers weigeren hun eigen oogst te eten.

Gekweekte zalm

Wilde zalm is in veel opzichten een gezondere keuze dan zalm van speciale kwekerijen. Net als rundvlees krijgt ook zalm soja te eten, iets wat niet in het voedingspatroon van de vis past. Het gevolg is minder vitamine D en een hoge mate van bestrijdingsmiddelen en antibiotica dat kan leiden tot kanker. Slechts één keer in de vijf maanden gekweekte zalm is een veilige dosering.

Melk met kunstmatige hormonen

Veel melkproductie wordt gestimuleerd door speciale groeihormonen aan koeien te geven. Daar zitten nadelen aan. Zo komt er veel pus in de melk en ondanks dat eerst gedacht werd dat het menselijk verteringssysteem de hormonen zou afbreken, blijven ze in het lichaam. Let dus goed op of er geen rBST of rBGH in de melk zit of ga voor biologische melk.

Appels uit de supermarkt

Doordat consumenten een grote variëteit aan appels willen hebben, zijn er speciaal nieuwe appels gekweekt. Het grootste nadeel is dat deze appels niet opgewassen zijn tegen pesticiden die worden gebruikt in de teelt. Deze komen vervolgens in de schil te zitten en kunnen leiden tot de ziekte van Parkinson. Alleen biologische appels dus of schil en was je appels erg goed.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021