Excite

Wat te doen met overgebleven oliebollen?

Heerlijk die oliebollen met oud en nieuw, maar helaas hou je er vaak een paar over. Oliebollen zijn gemakkelijk in te vriezen, maar na 1 januari nog aan de bollen is als mosterd na de maaltijd. Gelukkig vind je bij Excite een paar lekkere recepten voor overgebleven oliebollen.

Crackers van overgebleven oliebollen

Topkok Pierre Wind opperde een paar jaar geleden in de Telegraaf om crackers, koekjes en biscuitjes te maken van verdroogde oliebollen. Voor crackers snijd je de oliebol in dunne plakken. Zet ze in even in de oven om ze uit te drogen, en laat ze afkoelen. Gebruik de crackers om te beleggen met paté of een oude Hollandse kaas. Wind voorziet ook dat oliebollen prima tot croutons gemaakt kunnen worden voor in de groentesoep, en zelfs chips van oliebollen vindt de topkok het overwegen waard.

Oliebollenchips

Klinkt dat smakelijk in de oren? Oliebollenchips maak je door van een oliebol flinterdunne plakjes te snijden. Leg ze tussen twee keukenpapiertjes in de magnetron tot ze droog en knapperig zijn. Lekker zout én zoet. Gebruik hiervoor wel de oliebollen zonder krentjes of andere vulling.

Dessert van oliebollen

Van overgebleven oliebollen kun je een heerlijk winterdessert maken dat lijkt op een traditionele bread and butterpudding uit de Britse keuken. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 eieren
  • 300 gram mascarpone
  • 300 ml volle melk
  • 4 eetlepels rietsuiker of bruine basterdsuiker
  • ongeveer 400 gram overgebleven oliebollen
  • potje appeljam of abrikozenjam
  • 75 gram roomboter
  • 50 ml calvados
  • 2 appels, zoals elstar
  • citroensap
  • poedersuiker
  • kaneel

Bereidingswijze oliebollendessert

Verwarm de oven voor of 175 graden en zet een ovenschaal klaar van ongeveer 1,5 liter. Klop de eieren los en roer de mascarpone, rietsuiker en de melk er doorheen tot de suiker is opgenomen. Snijd de appels in partjes en besprenkel met citroensap. Snij de oliebollen in stukken, verdeel ze op een bakplaat en rooster ze lichtjes in de oven. Smeer de stukjes oliebol in met jam en leg ze in de ovenschaal. Verdeel dan de appelpartjes tussen het brood. Smelt de roomboter en giet het over de schaal. Schud heen en weer zodat de boter zich verspreidt. Sprenkel de calvados over de ovenschaal en vervolgens het eimengsel. Bak het geheel in 45 minuten gaar en bruin in het midden van de oven. Voor het serveren bestrooi je het oliebollendessert met poedersuiker en een beetje kaneel. Dit recept werkt ook prima met een restje briochebrood, stokbrood, oude croissants of beschuitbollen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017