Excite

Wat is palmolie?

In veel voedingsmiddelen en andere producten zit palmolie. Palmolie is een olie die wordt gewonnen uit de palmvrucht. Het is een olie die veel in de voedingsindustrie wordt gebruikt, maar ook lippenbalsems en zelfs brandstof worden van palmolie gemaakt. Wat betreft voeding vinden we de olie bijvoorbeeld in koekjes,margarine, kant-en-klaar maaltijden en chocolade. Palmolie bevat een groot deel verzadigd vet en staat er daarom om bekend ongezond te zijn.

Productie palmolie

De productie van palmolie vindt voor het overgrote deel plaats in Indonesië en Maleisië. Na het planten van palmolie palmen, groeien na drie jaar grote rode vruchten, vaak met gele onderkant en een bijna zwarte bovenkant. De palmvruchten, zoals ze heten, zitten in trossen bij elkaar die tot 25 kilo wegen. Per hectare oliepalmen kan tot 4000 liter olie worden geproduceerd. Dat is een hele hoge opbrengst in vergelijking met andere soorten olie. Niet voor niets worden er veel bossen gekapt om palmolieplantages te maken.

Verzadigd vet

Vanwege de prijs, is palmolie erg populair in de voedingsindustrie. Maar liefst zestig procent van alle voedingsmiddelen bevat palmolie. Omdat palmolie in steeds meer producten gebruikt wordt, krijgen we er dagelijks veel van binnen. Dat zorgt voor een groeiende inname van verzadigd vet, dat er voor kan zorgen dat onze aderen langzaam dichtslippen. Met dat gezondheidsrisico in het achterhoofd, hebben landen als Frankrijk besloten om bijvoorbeeld de invoerbelasting op palmolie te verhogen.

Rode palmolie

Sommige mensen beschouwen rode palmolie als een echt superfood, vanwege een hoog aandeel vitamine E en caroteen. Het zou goed zijn voor een gezond cholesterol en heeft een ontstekingsremmende werking. Het is belangrijk te weten dat rode palmolie en witte ‘normale’ palmolie van elkaar verschillen. Rode palmolie is het product van een koude persing van de ontpitte palmvruchten. Witte palmolie is het restproduct dat overblijft nadat de meeste voedingsstoffen eruit zijn gehaald voor bijvoorbeeld de medicijnindustrie. Rode palmolie is te koop in de betere voedingswinkels en online.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021