Excite

Wat is glutenvrij eten?

Gluten vind je in ontzettend veel producten. Bijvoorbeeld in producten als brood of koek. Maar wat zijn gluten en hoe kun je ze vermijden?

Gluten?

Gluten is een groep van eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haversoorten. Gluten kom je dan ook tegen in brood, koekjes, pasta en dergelijke. Maar daarnaast heb je ook de zogenaamde verstopte gluten. Onder andere in sauzen, snoepgoed en andere producten waarvan je het niet zou verwachten kunnen gluten voorkomen.

Coeliakie: glutenintolerantie

Coeliakie is een glutenintolerantie. Deze mensen kunnen absoluut geen gluten verdragen. Een kruimeltje brood is in sommige gevallen al teveel. Bij mensen met coeliakie beschadigen de gluten de dunne darm. Een strikt glutenvrij dieet is dan van levensbelang.

Symptomen van coeliakie

De symptomen van glutenintolerantie zijn niet eenvoudig herkennen. Het duurt dan vaak ook lang voor de diagnose wordt gesteld. Klachten zijn: misselijkheid, aanhoudende diarree en een opgeblazen gevoel.

Let op voedingsstoffen

Wat is glutenvrij eten? In een glutenvrij dieet krijg je echter niet genoeg voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur binnen. Ook aan jodium en calcium kun je een tekort op lopen. Hier kun je bijvoorbeeld speciale pillen voor slikken, zodat je van alles voldoende binnenkrijgt. Je kunt er ook voor kiezen om je te laten te begeleiden door een diëtist.

Glutenvrije producten

Er zijn producten die van nature glutenvrij zijn. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • (Zilvervlies-)rijst
  • Aardappelen
  • Groenten
  • Fruit
  • Noten en zaden
  • Peulvruchten
  • Vlees en gevogelte zonder paneermeel
  • Eieren
  • Zuivel zoals melk, (Nederlandse) kaas en de meeste soorten yoghurt

Een groot deel van de gezonde en natuurlijke producten zijn dus glutenvrij.

Zelf glutenvrij brood bakken

'Gewoon' brood kun je niet eten als je coeliakie hebt. Gelukkig zijn er alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan zuurdesembrood. Dit kun je doorgaans gewoon bij de bakker kopen. Je kunt ook zelf je brood bakken met bijvoorbeeld boekweit of speciale broodmixen zonder gluten.

Goede gewassen

Een glutenvrij dieet betekent niet dat je helemaal geen gewassen meer kunt eten. Amaranth, boekweit, gierst, haver en maïs zijn van nature glutenvrij. Denk er wel aan dat ze sporen van gluten kunnen bevatten. Let dus op het glutenvrij icoon.

Glutenvrije merken

Het voedingscentrum heeft een merkartikelenlijst met glutenvrije producten opgesteld. Deze lijst is te bestellen op de site van het voedingscentrum: voedingscentrum.nl.

Tips

Heb jij of een bekende in de familie coeliakie? Gebruik deze tips dan eens:

1. Zorg ervoor dat er voor de coeliakiepatiënt aparte dingen heeft. Dit kan een mes zijn om je brood te smeren. Let er dan ook op dat er een apart boterkuipje gebruikt wordt.

2. Ga je uit eten? Bel van tevoren het restaurant. Vraag of ze voorbereid zijn op een glutenintolerantie.

3. Let op het glutenvrij-icoon op verpakkingen.

4. Eet soms eens allemaal hetzelfde gerecht zonder gluten.

5. Meld je aan bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021