Excite

Waar komen gekleurde wortels vandaan?

Oranje wortels en bospeentjes zijn ons allen bekend. Ze zijn al jaren een onderdeel van de traditionele Hollandse keuken. Toch zien we steeds vaker gekleurde wortels terugkomen; eerst op boerenmarkten en in de biologische supermarkten, maar tegenwoordig heeft zelfs de Albert Heijn gekleurde wortels in het assortiment.

Oerwortel

De oranje worteltjes die we zo goed kennen, waren zes eeuwen geleden net zo gewoon als gele, witte, roomkleurige, aubergine, paarse, zwarte en rode wortels. Alle gekleurde wortels van toen stammen af van dezelfde wilde oerwortel die zo’n tweeduizend jaar geleden in Afghanistan van tegenwoordig groeide. De gekleurde variaties ontstonden later vanzelf.

Willem van Oranje en wortels

Het verhaal gaat dat oranje wortels in de zestiende eeuw door telers zijn gekruist ter ere van Willem van Oranje, maar dat gerucht moet worden ontkracht. Oranje worteltjes zijn namelijk zoeter, en ruiken voor veel mensen lekkerder dan andere kleuren peentjes. Oranje wortels behouden bovendien hun kleur tijdens het koken, in tegenstelling tot sommige andere gekleurde wortels.

Eigenschappen gekleurde wortels

De verschillende gekleurde wortels hebben elk ook hun eigen smaak en hun eigen eigenschappen. Zo zijn oranje wortels goed voor onze ogen en zorgen ze voor gezond haar. Witte wortels hebben een stevige bite en zijn goed voor de spijsvertering. Paarse wortels werken preventief tegen sommige vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Ook de gele wortel zou hart- en vaatziekten bestrijden . De rode wortel word ook wel de ‘gezondheidswortel’ genoemd, vanwege het zeer hoge vitamine A gehalte. Wortelsap maak je het beste van de rode wortel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021