Excite

Voedingscentrum: bietensap is ongezond

Bietensap wordt al jaren gezien als een echte weldoener, maar het Voedingscentrum raadt vanaf vandaag het drinken van bietensap af. Grote hoeveelheden bietensap zou ongezond zijn. Die waarschuwing geven verschillende toxicologen die bietensap steeds vaker als een legale vorm van doping aantreffen bij topsporters. Het Voedingscentrum in Den Haag maakt zich zorgen om de ontwikkeling.

Geconcentreerd bietensap

Geconcentreerd bietensap bevat veel nitraat. Die stof kan in het maag-darmkanaal reageren tot kankerverwekkende nitrosamines; vooral in combinatie met vis of rood vlees. Al jaren wordt daarom een maximum van twee keer per week nitraatrijke-groente geadviseerd, zoals bieten. Toxicoloog Stephan Peters vertelt aan de Volkskrant dat dit advies misschien iets te streng is. “Maar bietensapconcentraten hebben nitraatniveaus van een hele andere orde. Met een bietensapkuur schiet je al gauw een eind boven de veilig geachte dosis.”

Nitraat eigenschappen

Toxicoloog Theo de Kok van de Universiteit Maastricht ondersteunt de mening van zijn collega, en noemt de populariteit van bietensap onverantwoord. “Nitraat heeft ook goede eigenschappen. Maar bij deze concentraten gaat het om excessieve hoeveelheden, zonder dat er goed onderzoek is gedaan naar de risico’s.”

Legale doping

Op de site van het NOC*NSF is te lezen dat bietensap leidt tot een lager zuurstofverbruik en een lagere hartslag. Daardoor zou het prestatieverhogend kunnen werken. Dat effect wordt mogelijk veroorzaakt door stokstofmonoxide, een afbraakproduct van nitraat dat zorgt voor wijdere bloedvaten en een betere doorbloeding. Omdat bietensap niet op de dopinglijst staat, is het een goede manier om legaal ‘doping’ te gebruiken. Veel sporters zweren dan ook bij het drankje.

Beet-it

Producten van bietensap vinden de kritiek onterecht. Volgens de fabrikant van bietensap ‘Beet-it,’ James White Drinks Ltd, kunnen mensen zoveel bietensap drinken als ze willen, zonder gevaar voor de gezondheid, “Dit is oude wetenschap die leidt tot verkeerde conclusies,” zegt directeur Lawrence Mallinson.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021