Excite

VN: eet meer insecten

In de strijd tegen honger en voedseltekorten heeft de Verenigde Naties (VN) een oplossing aanbevolen: meer insecten eten. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt er veel te weinig gebruik gemaakt van eetbare insecten zoals sprinkhanen en mieren.

Insecten eten gezond

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika is het eten van insecten normaal. In totaal eten twee miljard mensen op de wereld insecten als onderdeel van hun dagelijks dieet. Volgens de VN kan dat aantal in de Westerse wereld best omhoog. Insecten zijn namelijk gezond: ze zijn rijk aan eiwitten en mineralen. Bovendien is het eten van insecten goed voor het milieu. De beestjes kunnen twee kilo voedsel omzetten in een kilo massa. Ter vergelijking: vee heeft gemiddeld acht kilo voedsel nodig voor een kilo vlees. Daarbij komt dat insecten minder broeikasgassen uitstoten en zich voeden met afval, voedselresten en dierlijke uitwerpselen.

Productie van insecten

Op dit moment worden insecten verzameld door individuen of kleine familiebedrijfjes. Er zijn maar weinig bedrijven die zich richten op massaproductie van insecten voor consumptie. Dichtbij komen bedrijven die insecten kweken om te gebruiken als aas voor vissen. Volgens de VN zou een mechanisering van deze industrie kunnen helpen om de productie van insecten echt op gang te brengen.

Eetbare insecten kopen

In Nederland wordt op kleine schaal insecten gegeten, bijvoorbeeld bij speciale restaurants. Gespecialiseerde bedrijven kweken de insecten, zodat ze van hoge kwaliteit zijn. Geïnteresseerd geraakt? Eetbare insecten kun je kopen bij een aantal webshops en in sommige toko’s (diepvries). Op het internet zijn al verschillende Nederlandstalige recepten te vinden met onder andere sprinkhanen en meelwormen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021