Excite

Vergeten granen

Al enkele jaren is de trend om vergeten groenten weer op tafel te zetten. De pastinaak, knolraap, schorseneren; groenten die jaren in de vergetelheid zijn geraakt, zijn inmiddels hartstikke hip. Inmiddels zijn veel ‘foodies’ weer op zoek naar iets nieuws. Langzamerhand ontdekken zij na de vergeten groenten nu de vergeten granen.

Biologische bakkers

Vooral biologische winkels en biologische bakkers hebben zich op de vergeten granen gestort, zoals gort of gerst, boekweit, parelgort, amaranth en vooral spelt. Ook experimentele restaurants kennen sinds kort de veelzijdigheid van deze oergranen, die vaak veel meer smaak bevatten dan de alom vertegenwoordigde tarwe. Die bijzondere smaken gecombineerd met het duurzame imago maken de vergeten granen hartstikke hip.

Graan vervanger van rijst

Hoe eet je deze vergeten granen? Afhankelijk van het type graan kun je ze eten als een vervanger van bijvoorbeeld rijst, denk bijvoorbeeld aan amaranth of gierst. Spelt is door zijn nootachtige smaak heerlijk bij pittige gerechten zoals romige curry, maar ook bij gebakken paddenstoelen met knoflook en peterselie of in een salade met blauwe kaas.

Meel van vergeten granen

Wil je experimenteren met meel van de vergeten granen? Van speltmeel of boekweit maak je lekkere en voedzame pannenkoeken. Ook kun je van speltmeel gezond brood bakken met een hoog gehalte eiwitten en gluten. Speltmeel is ook een goede basis voor een hartig brood met mosterdzaadjes, gierst rogge en extra haverzemelen. Een stevig Hollands brood dat heerlijk is met oude kaas en een dikke laag roomboter.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021