Excite

Zo leer je smakelijk en vegetarisch koken

Vegetarisch koken heeft lange tijd in een verdomhoekje gezeten: vooral milieuactivisten en zogenaamde 'groene' mensen deden het. Maar tegenwoordig is dat wel anders. Of het nu is om geld te besparen (vlees is duur), wat af te vallen (veel vlees maakt dik) of toch vanwege de dieren (veel dieren die op je bord belanden, hebben een weinig aantrekkelijk leven gehad): vegetarisch koken is in. Maar hoe kook je vegetarisch? En wat kun je wel eten en wat niet?

Wat mag wel en wat mag niet?

Bij vegetarisch koken is het belangrijk om te weten wat wel en wat niet 'mag'. Vegetariërs slaan over het algemeen vlees, gevogelte en vis over. Zuivelproducten en eieren eten ze wel. Wie niet voor altijd het vlees wil laten staan, kan ook af en toe vegetarisch koken.

Vervang je vlees

Het meest voor de hand liggend bij vegetarisch koken, is gewoon je vlees te vervangen. Wilde je spaghetti bolognèse maken? Doe dat dan eens met champignons in plaats van gehakt. Voor een wokschotel pak je vegetarische reepjes, tofoe of stukjes des, in plaats van kip- of varkensfilet. En wil je ook geen kant-en-klare vegaburgers maken, dan kun je zelf eens experimenteren met falafel.

Werk om vlees heen

Veel Hollandse gerechten draaien om vlees; het is één van de drie hoofdingrediënten. Dat maakt het wat lastig om het te vervangen. Het kan wel, zie de methoden hierboven, maar het kan wat eentonig worden. Probeer daarom ook eens om om vlees heen te werken. Laat je daarbij inspireren door de Chinese en Indiase keuken. Daar spelen vooral groenten een hoofdrol, waardoor je het vlees niet eens meer mist.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020