Excite

Vaak weinig appels in appelstroop

Wie appelstroop koopt, verwacht dat dit product grotendeels gemaakt is van appels, maar niets is minder waar. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat appelstroop vaak wordt gemaakt van suikerbieten en te weinig ijzers bevat.

Slechts één van de 21 geteste appelstropen bleek geen suikerbieten te bevatten. De zoetige stroop bleek maar zelden voor honderd procent uit appels te bestaan: twintig van de 21 geteste appelstropen bestonden voor zeventig procent uit suikerbieten en voor dertig procent uit appels. Ook bleek het een fabeltje dat stroop een grote hoeveelheid ijzers bevat.

Producenten voegen suikerbieten toe om de zure smaak van appelstroop te reduceren. Het suikerbietsap geeft de stroop zijn karakteristieke friszure smaak. Daar komt bij dat suikerbieten vaak goedkoper zijn dan appels en de producenten dus veel geld schelen.

Bovendien blijkt appelstroop veel minder ijzer te bevatten dan aanvankelijk werd aangenomen. De geteste stropen leverden tussen de 0,9 en 4,7 milligram per boterham. Het gaat hier echter om non-heemijzer, dat moeilijk door het lichaam wordt opgenomen. Vitamine C bevordert de opname van deze ijzers. Het is dus aan te raden om een glas sinaasappelsap in plaats van melk bij je boterham te eten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021