Excite

Zo kun je zelf sushi maken

Sushi maken is best lastig, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, dan zul je er steeds handiger in worden. Dat vergroot ook je mogelijkheden, want met sushi kun je echt alle kanten op. Met deze tips maak je voortaan zelf je eigen sushi, in de smaken die jij het lekkerst vindt.

Sushi: meer dan rauwe vis

Sushi wordt gemaakt van rauwe vis, maar het is natuurlijk meer dan dat. Sushi bestaat in de regel uit zeewier, rauwe vis en rijst. Ook kan er iets anders in verwerkt worden, zoals komkommer. Om een basis sushi te maken heb je het volgende nodig.

Ingrediënten en benodigdheden

  • Ongeveer 250 gram rauwe zoutwatervis
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Beetje wasabi
  • Bakje water
  • 2 kopjes sushi rijst
  • Sojasaus
  • Klein bordje
  • Japanse gember

Bereidingswijze

Snijd eerst de vis met een scherp mes in porties. Elke portie is genoeg voor één sushihapje. Snijd de vis in één keer als deze nog erg koud is, dat maakt het snijden makkelijker. Maak vervolgens je handen nat en pak een beetje rijst. Maak daar een balletje van. Duw het vervolgens in de vorm van een staafje. Het staafje moet ongeveer even lang zijn als het stukje vis.

Pak de vis erbij en doe hier een klein beetje wasabi op. Duw vervolgens de rijst voorzichtig tegen de vis aan. Kneed het vervolgens op zo'n manier, dat de rijst en de vis aan elkaar kleven.

Je eerste hapje is nu klaar. Herhaal deze stappen met de volgende hapjes en presenteer alle hapjes samen op een groter bord. Leg er wat gember bij en een klein beetje wasabi. Eet de sushi op met een beetje sojasaus.

Variaties met sushi

Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, dan kun je ook sushi maken met zeewier. Hiervoor heb je speciale rolmatjes nodig. Daar rol je de zeewier tussen en kun je de rijst en vis mee aandrukken, zodat je een stevige rol krijgt die je vervolgens in hapklare stukjes sushi kunt snijden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017