Excite

Supermarktproducten bevatten nog steeds teveel zout

  • © Getty Images
Veel van de producten die in de supermarkt verkocht worden, zijn nog steeds veel te zout. Jaren geleden voerde de Consumentenbond een test uit op negentig levensmiddelen en publiceerde daarvan de resultaten. Jaren later zijn veertig van die negentig producten nog steeds veel te zout. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond. Daarnaast zijn er zelfs wat producten die nog zouter zijn geworden.

Tot de producten die nog zouter zijn geworden behoort bijvoorbeeld de Wagner Big Pizza Supreme. Die is 13 procent zouter dan hij was in 2013. Old Amsterdam-kaas blijkt zelfs 15 procent meer zout te bevatten dan twee jaar geleden. Supermarktketens Aldi en Albert Heijn grepen wel in na de publicatie van de onderzoeksresultaten van de Consumentenbond. Zij verlaagden onder meer het zoutgehalte in borrelnootjes en Kopsoep Kip.

De Consumentenbond strijdt al sinds 2007 tegen fabrikanten die te veel zout in hun producten stoppen. Elke twee jaar wordt een steekproef uitgevoerd om te onderzoeken hoeveel zout er zit in alledaagse levensmiddelen. Nederlanders hebben per dag eigenlijk maar één gram zout nodig en alles boven de 6 gram kan zelfs slecht zijn, maar krijgen dagelijks gemiddeld 9 gram binnen. Dit vergroot de kans op een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

De overheid zet zich naast de Consumentenbond in verminderd gebruik van zout in producten. Zij roepen bedrijven op om minder zout in hun levensmiddelen te stoppen en hebben afspraken gemaakt met onder meer supermarkten, horeca en voedingscentra, om het eten gezonder te maken. Volksgezondheid heeft als doel om in 2020 te zorgen dat de maximale hoeveelheid zout die iemand met een normaal voedingspatroon op een dag binnen krijgt, niet meer dan 6 gram per dag is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021