Excite

Supermarkten verkopen 'nep' wild

  • © Getty Images
Met de kerstdagen wordt veel meer wild gegeten dan tijdens de rest van het jaar. Tenminste, dat is wat veel mensen denken. Ondertussen blijkt dat juist het vlees dat rond de kerst in supermarkten verkocht wordt als 'wild', helemaal niet zo 'wild' is. Het is namelijk in veel gevallen gewoon gekweekt.

Donderdag publiceerde Natuur & Milieu en Questionmark de Vleesbenchmark. Daaruit bleek dat meer dan de helft van het wild dat in supermarkten verkocht wordt, helemaal niet uit het wild komt. Op 40 procent van de verpakkingen is dat niet duidelijk aangegeven en worden consumenten dus gemakkelijk misleid.

In supermarkten als Albert Heijn, Plus en Jumbo is de kans groot dat je dit treft. De eenden, konijnen en herten die hier verkocht worden, zijn niet in het wild afgeschoten door jagers, maar gefokt in stallen. Wie er zeker van wil zijn echt wild te eten, maar dit liever niet zelf schiet, kan dan beter naar Marqt gaan. Daar is bijna alleen maar echt wild te vinden. Ook is het handig om de keuze te beperken tot ree of haas. Die dieren zijn namelijk niet te fokken en komen dus altijd uit de natuur.

De Vleesbenchmark besteedt ook aandacht aan duurzaamheid. Echt afgeschoten wild is het meest duurzaam, vanwege het wildbeheer. Varken, gefokte konijnen en rund zijn het minst duurzaam. Kippen en gefokte konijnen en eenden krijgen het meest te maken met een dieronvriendelijk leven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021