Excite

Start haringseizoen uitgesteld

Rond deze tijd zijn we gewend dat de nieuwe haring verkrijgbaar is, maar dit jaar wordt ons geduld nog even op de proef gesteld. De haring is namelijk nog niet lekker genoeg. Daarom is de start van het haringseizoen uitgesteld met twee weken. Het is de tweede leer dat de start van het seizoen wordt uitgesteld; de vorige keer was in 2006.

Vaatje Hollandse Nieuwe

Het was de bedoeling om het eerste vaatje Hollandse Nieuwe te laten veilen op 5 juni, maar op dit moment is de haring nog niet dik genoeg. Daarom stelt het Nederlands Visbureau het eerste vaatje uit tot 19 juni. Ondanks het slechte weer in het leefgebied van de haring, liet de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging eerder weten geen reden te zien om de vangst uit te stellen. Dat is nu bijgesteld. Door het slechte weer komt er weinig zonlicht in het zeewater. Daardoor kan plankton, het belangrijkste voer van haringen, niet groeien en de haringen zelf dus ook niet. Voor de dikke malse haring moet de vis dus nog even wat aansterken.

Haring naar Duitsland

Er wordt op dit moment wel haring gevangen bij Denemarken en Noorwegen, waar de Hollandse Nieuwe leeft. Deze is helaas nog niet geschikt om op te eten; er wordt vismeel van gemaakt. Elk jaar wordt ruim 400.000 ton Noordzeeharing gevangen. Een klein deel daarvan wordt Hollandse Nieuwe. Het grootste deel van de vangst gaat naar het buitenland, vooral naar Duitsland.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021