Excite

Hollandse pot: stamppot wortels en ui

De gemakkelijkste hoogtepunten uit de Hollandse keuken zijn natuurlijk winterse stamppotten. Een van die klassiekers in voeding is natuurlijk stamppot wortels en ui. Hoewel een goed recept nooit verandering nodig heeft, zijn er inmiddels toch veel leuke variaties op deze stamppot. Lees hier de leukste vernieuwingen van dit altijd goede recept.

Stamppot of hutspot?

In Vlaanderen heet een stamppot van wortels een 'wortelstamp,' maar in Nederland staat deze maaltijd bekend onder 'hutspot.' Hutspot is een combinatie van aardappelen, winterpeen en uien, gaargekookt en fijngestampt tot een stamppot. Het Vlaamse 'hutsepot' is weer totaal iets anders, namelijk een stoofschotel in bouillon.

Traditionele stamppot wortels en ui

Zoals gezegd bestaat het traditionele Hollandse hutspot recept uit aardappelen, ui en wortelen. Gebruik hiervoor winterpenen of jonge wortelen, afhankelijk van het seizoen. Traditioneel wordt stamppot wortels gegeten met klapstuk of gerookt spek, maar tegenwoordig zie je ook rookworst en braadworst bij de stamppot. Het vet waar je het vlees in braadt gebruik je ook door de stamppot.

Stamppot bereidingswijze

Stoof de wortelen en uien in boter gaar in één pan en breng op smaak met laurier, nootmuskaat, zout en peper. Kook ondertussen de aardappelen en stamp ze door het wortelmengsel.

Stamppot wortels en pastinaak

Een vernieuwde variatie op het oud Hollandse hutspot recept is met pastinaak in plaats van aardappels. Hoewel pastinaak tegenwoordig weer terug is van weggeweest, werd deze wortel gebruikt in hutspot voordat de aardappel werd geïntroduceerd in de Nederlandse keuken.

Stamppot wortels en spruitjes

Wanneer de eerste winterpenen weer uit de grond komen, breekt ook het spruitjes seizoen aan. Daarom kun je een deel van de aardappelen in je stamppot vervangen door spruitjes. Op deze manier maak je een koolhydraatarme stamppot met extra veel groenten.

Mediterraanse hutspot met kaas

Stamppot met wortels maak je lekker romig door toevoeging van een schep crème fraîche en wat geraspte oude kaas. De kaas zorgt voor een echte oppepper. Gebruik voor een mediterraanse hutspot een combinatie van geraspte kaas, wat gefruite knoflook en een theelepel paprikapoeder. Vervang de nootmuskaat van het traditionele hutspot recept door peterselie of tijm. Roer en in stukjes gesneden salami doorheen ter vervanging van rookworst.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021