Excite

Spitskool: Aziatisch in een handomdraai

Kool kennen we allemaal al heel lang als typisch Europese groente. Bijna ieder land kent zijn eigen variaties, denk aan zuurkool of koolsalade. Spitskool is een variant van kool die we vaak terugzien in Aziatische landen. De kleur is iets groener dan witte kool en de groente heeft een licht pittige smaak.

Toepassingen van spitskool

Spitskool is een vorm van witte kool, maar dan in een bijzondere spitse vorm. De kool groeit als het ware in een driehoek. De oude bladeren van de plant zijn wel rond van vorm. De kleur is iets groener dan witte kool. Een spitskool kan in principe op dezelfde manier worden gebruikt als een witte kool; ook van de spitskool kun je zuurkool maken of een lekkere salade. Maar veel leuker is om de spitskool, die in veel Aziatische keukens wordt gebruikt, ook in Aziatische gerechten toe te passen.

Traditionele Aziatische toepassingen van spitskool

Gerechten in Azië worden vaak bereid in een wok. Deze toepassing is ook ideaal voor koken met spitskool. Snijd de groente in smalle reepjes en roerbak ze knapperig en warm in een lekkere chiliolie met specerijen. Serveer de spitskool met rijst of mie en wat geruld gehakt of reepjes varkensvlees.

Spitskool als vulling

De reepjes spitskool worden ook veel gebruikt als onderdeel van gerechten. Denk bijvoorbeeld aan kool als onderdeel van een loempiavulling of in gevulde Chinese gehaktbroodjes uit de koekenpan.

Aziatische salades met spitskool

Aziatisch geïnspireerde salades bevatten ook vaak kool, zoals spitskool. Voeg behalve spitskool andere groenten en fruit toe voor een frisse bite, zoals taugé, ringetjes rode peper en lychees. Maak de salade af met een dressing van sherry en rijstazijn.

Spitskoolbladeren vullen

Spitskoolbladeren kunnen ook gevuld worden; een leuk voor- of bijgerecht. Haal daarvoor voorzichtig de bladeren van de kool en blancheer ze even in warm water, zodat ze zacht worden. Maak voor de vulling een mengsel van gehakt en groenten, zoals de overgebleven spitskool, en laat ze garen in een ovenschaal. Maak eventueel af met een lekkere kaas.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021