Excite

Spaghetti koken

Spaghetti is misschien wel de bekendste pastavorm die wij kennen. Letterlijk betekent het 'bindtouwtjes'. Een naam die komt van het Italiaanse spaghetto dat enkelvoud is voor bindtouw. De naam heeft natuurlijk alles te maken met de vorm van de pasta. Spaghetti is een typisch Italiaans product en is niet, zoals een verhaal rondgaat, vanuit China ingevoerd door Marco Polo.

Spaghetti maken

Spaghetti is net als macaroni en tagliatelle een pastaproduct dat traditioneel van ei en hard tarwemeel wordt gemaakt. Er bestaat ook meergranen spaghetti. Het wordt steeds populairder om zelf pasta te maken, maar in het geval van spaghetti is dat niet nodig. De vorm van gedroogde spaghetti blijft veel mooier en wordt minder papperig dan verse spaghetti.

Wil je toch zelf spaghetti maken? Maak dan een pastadeeg van een ei per ongeveer 100 gram bloem, afhankelijk van de hardheid van het meel. Kneed het deeg tot een samenhangend geheel en haal het minstens zes keer door de pastamachine. Snijd dan dunne reepjes van het platte pastadeeg.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese is een traditionele manier van spaghetti koken met een tomatensaus. De saus komt uit Bologna en wordt behalve voor spaghetti ook gebruikt voor bijvoorbeeld lasagne. Spaghetti Bolognese is een voedzaam tomaat en pastagerecht met pancetta, gehakt, ui, wortel, bleekselderij en natuurlijk tomaat. Vaak wordt er nog wijn en melk toegevoegd.

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara is een spaghettigerecht voor de armen, maar tegenwoordig staat het in bijna heel Italië op de kaart. Carbonara is een saus op basis van pancetta of een ander spek, kaas en ei. Het spek wordt een beetje aangezet met olijfolie en het ei wordt gemengd met kaas, een beetje peper en wat kookvocht van de pasta. Als de pasta gaar is roert men de saus erdoor. Serveer met de uitgebakken spekjes.

Spaghetti Vongole

Een traditioneel Napolitaans spaghetti gerecht is spaghetti alle vongole. Vongole staat voor venusschelp, maar in Nederlandse recepten worden ook kokkels gebruikt. De saus bestaat uit het natuurlijke vocht van de venusschelpjes en smaakmakers als knoflook, peterselie, olijfolie, zout en peper. Soms worden er tomaten of witte wijn toegevoegd. Bij dit gerecht wordt geen kaas geserveerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021