Excite

Verschillende soorten koffie

Koffie een heerlijk zwart goedje waar heel wat mensen gek op zijn. Je hebt koffie in vele soorten en daarnaast kun je het nog op verschillende wijzen bereiden. Wie had gedacht dat koffie zo veelzijdig kon zijn?

Soorten koffie

Er zijn tientallen koffiesoorten, maar alleen twee soorten koffiebonen worden wereldwijd gebruikt. Dit zijn de Arabica en de Robusta koffieboon. Arabica is de bekendste en de oudste van deze twee soorten. Arabica koffie heeft een zachte en volle smaak. Bovendien bevatten Arabicabonen minder cafeïne dan de Robusta. Robusta heeft een meer bittere smaak dan de Arabica en bevat ook meer cafeïne. Als je in de winkel een pak koffie koopt waarop staat 'Melanges', dan betekent dat dat de koffie een mix bevat van Arabica en Robusta koffiebonen. Tot slot bestaan er nog de zogenaamde 'Single Origins'. Dit is koffie gemaakt van één soort koffieboon van één bepaalde streek ter wereld. Vanwege de eigen grond en het locale klimaat krijgt de boon, en dus de koffie, een eigen smaak.

De duurste koffiesoort

De duurste koffiesoort is de 'kopi luwak'. Dit is een koffie gemaakt van een koffieboon die is opgegeten en vervolgens weer uitgepoept door de luwak oftewel de koffierat, ook wel bekend als de civetkat. Slechts één kilo van de 'kopi luwak' koffie kan wel 750 euro kosten. Een duur bakkie koffie dus!

Bakkie doen? Verschillende bereidingen

Lekker een bakkie doen. Maar waar kies je dan voor? Iedereen heeft een favoriet. Hier een aantal van de meest bekende koffiebereidingen op een rijtje.

  • Espresso: sterke koffie zonder melk
  • Cappuccino: Koffie met melk en melkschuim en cacaopoeder of kaneel
  • Doppio: dubbele portie espresso
  • Macchiato: espresso met melkschuim
  • Latte macchiato: glas melk met een beetje sterke koffie

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021