Excite

Drink eens iets anders, drink sojamelk

Waarschijnlijk ben jij, net als vele andere Nederlandse kinderen, opgegroeid met een glas melk bij het ontbijt en de lunch. "Veel melk drinken, dat is goed voor je tanden en je botten" zeiden je ouders dan. Ook vandaag de dag is melk een geliefde drank bij jong en oud. Meestal gaat het dan om koemelk, maar wist je dat er ook zoiets als sojamelk bestaat?

Wat is sojamelk?

In tegenstelling tot koe- en geitenmelk, is sojamelk afkomstig van 100 procent plantaardige producten: sojabonen. Sojamelk kan dan ook met een gerust hart gedronken worden door veganisten en mensen met een lactose-intolerantie.

De ingrediënten en voedingswaarde van sojamelk

Omdat sojamelk gemaakt wordt van sojabonen, is deze drank van nature erg eiwitrijk. Verder bevatten de bonen fytochemicaliën, zoals isoflavonen. Fytochemicaliën zijn chemische stoffen die voorkomen in planten. Isoflavonen worden gebruikt om een verstoorde oestrogeenhuishouding - bij vrouwen - weer in balans te brengen.

Verder helpt sojamelk, net zoals koe- of geitenmelk, om de dichtheid van het menselijk bot te behouden. (Soja)melk speelt dan ook een belangrijke rol in het voorkomen van botontkalking (medische naam: osteoporose).

De hoeveelheid calcium die wordt geleverd door de sojamelk is gelijk aan die van dierlijke melk, terwijl tegelijkertijd de consumptie van dierlijk eiwit beperkt blijft.

Tot slot verlaagt de consumptie van sojamelk de hoeveelheid cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaataandoeningen afneemt. Wel moet je behoorlijk wat sojamelk drinken om van dit laatstgenoemde voordeel duidelijk effect te zien.

Het nadeel van sojamelk

Sojamelk bevat lectine, een stof die nogal moeilijk te verwerken is voor onze darmen. Veel lectine nuttigen betekent dat ons darmstelsel meer moeite krijgt met de opname van bouwstoffen, waardoor op termijn een tekort kan ontstaan aan vitamine A, D, E en B12.

De smaak en het bereidingsproces van sojamelk

Sojamelk bestaat uit een mengsel van geweekte/vermalen sojabonen met water. Wanner dit mengsel vervolgens gezeefd wordt, blijft de sojamelk over. Deze drank smaakt dan wel behoorlijk naar de bonen zelf, iets waar veel mensen niet zo gecharmeerd van zijn. Er zijn diverse drankjes op de markt waar nog een en ander aan bewerkt is om deze bonensmaak te reduceren. Nadeel is wel dat deze drankjes niet zo voedzaam zijn als de 'echte' sojamelk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021