Excite

Is sojamelk gezond?

Sojamelk is in Nederland in opkomst. Daar waar het tien jaar terug bijna alleen nog maar te krijgen was in de reformwinkel, staat het tegenwoordig vrolijk naast de gewone melk. Een uitkomst voor mensen die geen lactose kunnen verdragen, maar ook andere consumenten kunnen best wel een glaasje sojamelk verdragen. Sojamelk is namelijk erg gezond!

Wat is sojamelk?

Sojamelk wordt gemaakt van de sojaboon en komt oorspronkelijk uit China. In Aziatische landen zijn sojabonen en de producten die hier van gemaakt worden erg populair, terwijl ze in Europa en Amerika voornamelijk worden genuttigd door veganisten en mensen die lactose-intolerant zijn. In Nederland is Alpro een bekende fabrikant van soja producten.

Waarom is sojamelk gezond?

Wat betreft de voedingswaarde ontlopen gewone koemelk en sojamelk elkaar niet veel. Aan veel typen sojamelk worden wel vitaminen toegevoegd die niet in koemelk te vinden zijn. Ook calcium, dat van nature niet veel in soja producten zit, wordt aan sojamelk toegevoegd.

Het grote verschil tussen sojamelk en koemelk zit hem in de hoeveelheid verzadigde vetten. Sojamelk bevat, in tegenstelling tot koemelk, erg weinig van deze vetten. Ook cholesterol is bijna niet te vinden in sojamelk. Door het drinken van sojamelk kun je de kans op hart- en vaatziekten drastisch verlagen. Daarnaast heeft sojamelk een positief effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor diabetici er veel baat bij kunnen hebben.

Heeft sojamelk ook nadelen?

Helaas heeft elk voordeel ook zijn nadeel. Zo bevat sojamelk een kleine hoeveelheid aluminium die niet erg gezond is voor de mens. Door het grote aandeel van eiwitten kunnen mensen met jicht ook beter niet teveel sojamelk drinken.

De meningen over sojamelk zijn in de wetenschap enigszins verdeeld. Toch lijken de nadelen van sojamelk niet tegen de voordelen op te wegen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021