Excite

Lekkere gerechten met snijbonen

Snijbonen zijn al heel lang een populaire groente, die gemakkelijk geweekt kan worden op Hollandse bodem. Daarom zijn er veel Nederlandse recepten met deze boon. In Nederland zijn snijbonen in het bonenseizoen los te koop, maar soms worden ze ook voorgesneden verkocht in zakken. Wat betreft de smaak en vitaminebehoud kun je het beste zelf je groente snijden.

Snijbonen koken

De simpelste manier om snijbonen te koken, is door ze overdwars in schuine stukjes te snijden. Vroeger waren tuinbonen vaak erg taai en draderig. Het in schuine stukken snijden van de bonen was een manier om de bonen mals te houden. In een beetje water kook je ze, net als sperziebonen. Het gaar koken van snijbonen duurt ongeveer 7 minuten. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe grof je de bonen snijdt.

Stamppot van snijbonen

Een leuke zomers recept van snijbonen is een stamppot. Je hebt hiervoor aardappels nodig, snijbonen in stukjes en een krop sla. Kook de aardappelen gaar en stamp ze met crème fraîche tot een romige puree. Roer dan de snijbonen en de in stukjes gesneden sla door de aardappelen. Breng op smaak met een klontje boter en eventueel tuinkruiden zoals dille en peterselie. Ook heerlijk met wat uitgebakken spekjes erdoor.

Snijbonen roerbakken

Een modern recept met de traditionele tuinboon is een roerbakgerecht. Hiervoor kun je het beste de snijbonen blancheren voor drie minuten. Ze zijn dan klaar om te wokken in combinatie met Oosterse groenten zoals paprika en een bosuitje. Gebruik gemarineerde runderreepjes of maak zelf een woksaus van honing, sesamolie en wat sojasaus. Serveer je gerecht met rijst.

Snijbonen in een salade

Een leuke manier om snijbonen te verwerken in een lichte maaltijd of in een voorgerecht, is als onderdeel van een salade. Blancheer hiervoor de bonen ongeveer vijf minuten, zodat ze nog een lekkere bite houden. Combineer met een mix van andere bonen, zoals kidneybonen of Cannellini bonen. Maak af met tonijn en een dressing van tuinkruiden en sinaasappel. Je kunt de tuinbonen ook puur houden, door ze enkel te dresseren met een sjalotje, wat olie en azijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021