Excite

Scones bakken voor bij de thee

Scones zijn zoete of hartige broodjes die traditioneel worden geserveerd in Engeland bij de thee. Scones worden met clotted cream en marmelade belegd. Het recept komt oorspronkelijk uit Schotland, maar tegenwoordig zijn scones vooral populair in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Amerika en Canada. Ze worden niet enkel bij de thee gegeten, maar ook bij ontbijt, brunch of als gebakje bij de koffie.

Scones maken

Scones bakken is niet ingewikkeld. Het basisrecept bestaat uit twee kopjes zelfrijzend bakmeel, een beetje zout, 30 gram boter boter, 1,5 deciliter melk en een zelfde hoeveelheid water. In plaats van melk kun je ook scones met karnemelk of zure room maken. Voeg dan wat meer water toe om de broodjes luchtig te houden.

Scones tips bij bakken

Het geheim van een goede scone is een luchtig deeg. Omdat er geen gist in het recept wordt gebruikt, moeten de broodjes op een andere manier luchtig worden. De belangrijkste tip is het deeg niet te lang te kneden: Het mag nog best een beetje klonterig ogen. Voeg ook niet te veel meel toe op het werkblad tijdens het kneden. Een theelepeltje suiker kan de melige smaak weghalen. Begin met de droge ingrediënten en verkruimel de boter erdoor. Maak een kuiltje in het meelmengsel en doe de vochtige ingrediënten erin. Kneed het deeg snel en kort. Verdeel het sconedeeg in acht gelijke stukken en bak de scones in 10 tot 12 minuten in een zeer hete oven van 220 graden. Voor een glanzende bovenkant bestrijk je de scones met een beetje melk voor ze de oven ingaan. De scones zijn klaar als ze hol klinken als je op de bodem klopt.

Scones recept

Scones zijn zo populair dat veel televisiekoks hun eigen recepten hebben. Zoek daarom eens naar een recept van scones van Jamie Oliver of scones van Nigella Lawson. Deze Engelse chefs hebben goede basisrecepten én leuke variaties op het traditionele scone recept.

Hartige scones

Hoewel scones vooral bekend zijn als zoet broodje, kun je ook heerlijke hartige scones maken. Pompoenscones zijn bijvoorbeeld een traditie in Canada, maar scones met een geraspte kaas als cheddar, zijn erg gangbaar. Meer exotische variaties op het scone recept zijn met kaas, paprika en uitjes door het deeg gemengd, of met brie en walnoten. Scones met kaas en jalapeño's of gedroogde pepertjes zijn een spannend bijgerecht bij soep of de borrel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021