Excite

Salmonella duikt op in Franse kaas

  • © Getty Images
Franse kaasjes van het bekende merk Le Petit Fiancé des Pyrenees kunnen een gevaarlijke salmonellabacterie bevatten. Deze bacterie kan leiden tot een behoorlijk ernstige voedselinfectie, zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag bekend gemaakt. De kaas is vooral verkrijgbaar bij speciaalzaken en kaaswinkels.

Kazen van Le Petit Fiancé des Pyrenees zijn geitenkaasjes. Mensen die deze geitenkaas gekocht hebben met een houdbaarheidsdatum tot 2 juni 2015 worden dringen verzocht om deze niet op te eten, maar terug te brengen naar de winkel waar ze de kaas gekocht hebben. Als er mensen zijn die de kaas al gegeten hebben en klachten hebben, dan wordt hen geadviseerd zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts. Volgens de NVWA zijn er nog geen meldingen gedaan.

Salmonella wordt normaal gesproken vooral in verband gebracht met kip, maar het kan voorkomen in allerlei rauwe dierlijke producten. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan vlees, vis, eieren, rauwe groente, fruit en kiemgroente. Na een besmetting met de bacterie volgen meestal klachten als diarree, buikpijn en koorts. Dit gebeurt meestal binnen 12 tot 36 uur na het binnen krijgen. De klachten kunnen enkele dagen aanhouden en het is zelfs mogelijk om te overlijden na een salmonella-infectie.

De NVWA geeft wel aan dat de kans op besmetting erg klein is, maar waarschuwt voor de gevolgen, met name voor zwangere vrouwen, baby's, oudere mensen en mensen met een zwak afweersysteem.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021