Excite

Rosé is terug van weggeweest

Werd rosé een paar jaar lang beschouwd een lekkere slobberdrank; deze zomer is rosé terug van weggeweest. Rosé is net als witte of rode wijn een wijnsoort. Dat houdt in dat er veel verschillende soorten rosé zijn, want dé roséwijn bestaat niet. Zo is er zoete rosé, fruitige rosé, droog, stevig en rosé met bubbels. Voor iedereen zit er wel een favoriet tussen.

Verschillende klimaten

Rosé wordt gemaakt in veel verschillende gebieden met verschillende klimaten. Ieder klimaat en iedere grondsoort draagt bij aan de smaakvorming van de druiven. Ook de kennis van de wijnboeren heeft een belangrijke invloed op de smaak van de wijn. De meeste rosé wordt geproduceerd in zuid Europa (Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk), Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Australië.

Rosé combineren

De verschillende soorten rosé hebben ieder hun eigen karakter. Meestal kun je in de supermarkt of in de wijnhandel lezen bij welke maaltijd je welke rosé drinkt. Wij geven je een paar suggesties om je alvast lekker te maken.

  • Drink zoete rosé niet met zoete nagerechten. Dan smaakt je wijn zuur en de zoetigheid van het dessert komt niet tot zijn recht. Een zoete rosé drink je met lichte voorgerechten met een zoet accent, bijvoorbeeld een hint fruit of vanille.
  • Fruitige rosé is perfect voor op een terrasje en afhankelijk van welke fruitsoort overheerst kun je naar hartelust combineren met salades, kip en niet te volle kaas, zoals geitenkaas. In fruitige rosé kun je bijvoorbeeld perzik, kersen of rood zomerfruit ontdekken.
  • Droge rosé is heerlijk met licht gekruide gerechten zoals paella, pasta met pepertjes en sommige Aziatische gerechten. Veel pittige Aziatische gerechten kun je ook goed combineren met een sprankelende rosé met bubbels.
  • Wil je een stevig vleesgerecht complimenteren met een rosé? Ga dan voor een volle en stevige rose, gemaakt van stevige druiven. De cabernet sauvignon en tempranillo zijn goede voorbeelden. Deze hebben meer zon gehad dan hun ‘lichte’ druivensoorten. Ook heerlijk bij lamsvlees.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021