Excite

Hoe maak je een perfecte risotto?

Risotto is een klassiek Noord-Italiaans gerecht uit de streek Lombardije. Risotto is een speciale soort rijst die langzaam gegaard is in bouillon. Hieraan kunnen verschillende ingrediënten worden toegevoegd, denk aan paddenstoelen, vissoorten en groente. Hoe maak je de perfecte risotto? Lees dan verder en verbaas jezelf binnenkort met een heerlijke romige Italiaanse risotto.

Risottorijst

Voor risotto heb je een speciale soort rijst nodig, waarbij veel zetmeel vrijkomt. Op deze manier wordt de rijst lekker papperig, eigenlijk precies het tegenovergestelde van hoe wij onze droge rijst gewend zijn. Hoewel rijst geassocieerd wordt met Aziatische keuken, is de risottorijst echt Italiaans. De Romeinen verbouwden het al in Noord-Italië. Er zijn verschillende rijstsoorten die voor risotto gebruikt worden. Arborio is de bekendste en meest verkochte rijstsoort. Andere bekende soorten zijn Carnaroli en Vialone Nano. Bijzonder aan de risottorijstkorrel is dat ze rond zijn en meer dan viermaal hun gewicht aan vocht kunnen opnemen zonder van vorm te veranderen of kapot te koken.

Risotto basisrecept

Een goede risotto maken kan in vijf stappen:

  • Maak een zogenaamde soffrito: snipper een ui en knoflookteentje en smoor het gaar in een beetje boter of olijfolie.
  • Voeg de risottorijst toe en roer tot de korrels glazig worden, dit heet tostatura.
  • Voeg het vocht toe. Dit bestaat gewoonlijk uit een glas witte wijn en bouillon. Voeg steeds een beetje vocht toe en roer tot de rijst het heeft opgenomen. Op deze manier komt er veel zetmeel vrij van de rijst. Sommige chefs voegen meteen al het vocht toe en laten de rijst inkoken, maar dit is een omstreden methode.
  • Is al het vocht opgenomen? Voeg dan ingrediënten toe naar keus: groente, vis, paddenstoelen... de mogelijkheden zijn eindeloos.
  • De laatste stap, of mantecatura, is de risotto even laten staan en een beetje Grana Padano of Parmezaanse kaas toevoegen. Serveer meteen.

Risotto recepten

Risotto laat veel ruimte om te variëren met ingrediënten die je zelf lekker vindt. Denk eens aan een risotto met kip, een risotto met spinazie, paddenstoelen en risotto met vis. Gebruik een bijpassende bouillon en experimenteer met de soffrito: voeg eens een stengel bleekselderij toe, of wat kleingesneden wortel. Ook met de kaas kun je variëren. Een risotto met peer en gorgonzola is een heerlijke combinatie van zoet en hartig. Maak af met een beetje honing.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021