Excite

Een simpel recept voor perfecte koekjes

Met dit recept voor chocolate chip koekjes zul je iedereen verrassen. Als je van plan bent om de koekjes binnen een week af te bakken, bewaar je het deeg in de koelkast. Als je het deeg langer wilt bewaren, doe je dat het beste in de diepvries. Voor het afbakken haal je dan gewoon 12 uur van tevoren het deeg uit de diepvries en laat het in de koelkast ontdooien.

Recept voor chocolate chip koekjes (ca. 20 koekjes)

Ingrediënten

  • 1 1/2 kop bloem
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 3/4 theelepelzout
  • 1/2 kop ongezouten boter op kamer temperatuur
  • 1/2 kop suiker
  • 1/3 kop bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 ei
  • 1 kop chocolade stukken (melk, wit en/of puur)

Bereidingswijze

Zeef de bloem, baking soda en zout samen. Door dit te doen, verwijder je niet alleen klontjes, maar zorg je er ook voor dat er lucht tussenkomt. Dit helpt de koekjes luchtig te worden.

Voeg vervolgens de boter, de gewone en bruine basterdsuiker in de kom van je keukenmachine. Zet de keukenmachine op een matige snelheid en mix het tot het boter-suikermengsel romig en lichter van kleur is geworden.

Meng het vanille-extract met het ei en voeg dit toe aan het boter-suikermengsel. Meng dit alles goed met de keukenmachine wederom op een matige snelheid. Doe je dit niet dan kunnen de koekjes bij het bakken hun vorm niet vasthouden en zullen ze uitzakken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Schraap de zijkanten van de kom af naar beneden als dat nodig is.

Zet nu de keukenmachine op de laagste snelheid en voeg de bloem in één keer toe. Let op dat je de bloem niet te veel mixt. In de bloem zit een proteïne dat ervoor zorgt dat de koekjes stevig worden. Als je het deeg teveel mixt, kan deze proteïne zijn werking verliezen met als gevolg dat de koekjes hun vorm en luchtigheid verliezen. Nog voor dat de bloem geheel is opgenomen, voeg je de chocoladestukjes toe. Als de bloem helemaal is opgenomen en de chocoladestukjes goed verdeeld zijn, is het deeg klaar.

Maak nu van het deeg, met behulp van plastic folie, een rol of een worst. En bewaar ze zoals gewenst. Ben je van plan om het dezelfde dag nog af te bakken, dan snijd je de rol in plakjes van 1 cm en leg je ze netjes in een bakblik, bekleed met bakpapier. Bak ze in een voorverwarmde oven, op 190 graden, goudbruin.

Voedingswaarde per koekje

  • 170 calorieën
  • 2 gram proteïne,
  • 25 mg cholesterol
  • 8 gram vet
  • < 1 gram vezels

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017