Excite

Recept voor huisgemaakte groentechips

Wil je een gezonde snack op tafel zetten? Groentechips zijn aan een opmars bezig. Chips van verschillende groenten zijn een verantwoord tussendoortje. Als snack of bij de borrel zijn ze een kleurrijke toevoeging op tafel. In dit artikel lees je het recept voor huisgemaakte groentechips.

Chips en mandoline

Voor de groentechips heb je hele dunne plakjes groenten nodig. Dit lukt het beste met een mandoline; een soort grote schaaf met een vlijmscherp mes. Een mandoline is op snijdikte in te stellen. Ben je in het bezit van een mandoline? Stel hem dan in op 1 millimeter. Je kunt natuurlijk ook zelf de groente snijden als je een vaste hand hebt. Door te kiezen voor harde groenten maak je het jezelf het makkelijkst.

Groenten voor groentechips

Onder harde groenten verstaan we alle groenten die niet meegeven als je ze snijdt. Lekkere groentechips maak je van bieten in verschillende kleuren, (winter)peen, pastinaak en andere wortelsoorten, cassave, zoete aardappel of bataat, koolraap, selderijknol en ga zo door.

Frituurpan

Snijd de groenten zo dun mogelijk en leg ze even op keukenpapier om overtollig vocht te absorberen. Verwarm ondertussen zonnebloemolie in de frituurpan tot 170 graden. Je kunt ook een steelpan gebruiken. De olie is op temperatuur als je een schijfje er in laat glijden en er bubbeltjes ontstaan. Doe de chips in kleine beetjes in de olie, zodat ze niet aan elkaar plakken. De groentechips is klaar als de schijfjes naar boven komen drijven.

Meteen opeten

Laat de chips goed uitlekken op keukenpapier en bestrooi naar smaak met een beetje zout. Je kunt de groentechips het beste meteen opeten. Ze worden opnieuw knapperig door ze vijf minuten in een oven op zo'n honderd graden te zetten.

Groentechips uit de oven

Wil je liever geen gefrituurde chips? Groentechips uit de oven maken gaat ook prima. Verwarm je oven voor tot 200 graden en leg de plakjes groenten klaar op bakpapier op een bakplaat. Bestrooi ze met wat zout en olijfolie en bak de chips in ongeveer twintig minuten knapperig. Keer halverwege even om. Let er wel op dat sommige groenten misschien langer of minder lang nodig hebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021