Excite

Recept voor een kerstboomstam

Ben je nog op zoek naar een heerlijk recept voor je kerstdiner? Wat dacht je dan van een kerstboomstam als dessert?

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • theelepel bakpoeder
  • een snuifje zout
  • halve dl water
  • 50 gram gehakte hazelnoten of amandelen
  • 1 eetlepel koffielikeur
  • 200 gram boter
  • 125 gram poedersuiker
  • 40 gram cacaopoeder,
  • 1 eetlepel koffielikeur
  • chocolade koffieboontjes of kerstchocolaatjes

Bereidingswijze

Verwarm oven op 200 graden. Bekleed een lage rechthoekige bakvorm met bakpapier en vet het bakpapier in met een beetje boter.

Klop vervolgens de eieren door met de vanillesuiker en gewone suiker tot een dik romig geheel. Zeef daarna de bloem, maizena, bakpoeder en snufje zout boven het eimengsel en spatel alles er doorheen.

Schep het beslag in bakvorm en strijk het beslag glad met een spatel. Bak deze koek gaar en lichtbruin in de oven voor ongeveer 12 minuten.

Breng voor de vulling in steelpan een halve deciliter water en suiker aan kook. Voeg wanneer het geheel aan de kook is de noten toe en laat het mengsel lichtelijk afkoelen in de pan.

Strijk vervolgens de vulling over koek uit en rol deze dan meteen op in de vorm van een boomstam. Snijd oneffenheden aan weerszijden weg en laat de rol afkoelen in de koelkast.

En om de garnering te maken roer je de boter, poedersuiker, cacaopoeder en koffielikeur goed door tot je een romig mengsel krijgt. Bestrijk daarna de bovenkant en zijkanten van de cakerol met de crème. Om het helemaal af te maken trek je er in de lengterichting met een vork strepen in voor het boomschorseffect.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017