Excite

Kerststol: een zoet recept voor een prettige kerst

Een perfecte kerst begint met een goed ontbijt. En in een perfect kerstontbijt hoort een kerststol of kerstbrood thuis. Dit recept zorgt voor een kerst om nooit te vergeten. Maak van de voorbereidingen een nieuwe traditie samen met het hele gezin. Er is niets dat meer zorgt voor een kerstgevoel dan de geur van vers kerstbrood. Ga snel aan de slag en geniet.

Ingrediënten kerststol

  • 350 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 25 gram basterdsuiker
  • geraspte citroenschil
  • 1 ei
  • 11 gram droge gist of 25 gram verse gist
  • 1,5 dl lauwe melk of water
  • 75 gram boter
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram krenten
  • amandelspijs

Bereidingswijze

Neem een kom en doe daarin de bloem, zout en basterdsuiker en roer tot deze droge ingrediënten gemixt zijn.

Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron en voeg deze samen met een eitje toe aan de droge ingrediënten.

Doe de gist in een apart klein kommetje en giet hier een gedeelte van de lauwe melk of water overheen. Als je gist goed is vermengd met het water of de melk dan giet je deze bij je meel en boter mengsel.

Roer nu met een pollepel het mengsel door en voeg ondertussen beetje bij beetje de rest van de melk of water toe. Kneed het mengsel vervolgens goed door tot een soepel deeg en laat het geheel rijzen voor ongeveer veertig tot vijftig minuten.

Wel de krenten en rozijnen in warm water en droog ze goed af. Kneed nu de krenten, rozijnen en de citroenschil voorzichtig in het deeg. Vervolgens kneed je het deeg uit tot een ovale plak. Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg. Bestrijk de randen met wat water en vouw de plak dubbel. Zorg daarbij dat bovenkant korter is dan de onderkant. Leg het deeg voorzichtig op een ingevette bakplaat en laat het deeg nog een keer voor ongeveer veertig tot vijftig minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak het kerstbrood in ongeveer vijfendertig minuten goudbruin. Bestrijk de kerstbrood met een beetje water en laat het in de oven afkoelen. Als de kerstbrood is afgekoeld, kun je het bestrijken met boter en bestrooien met poedersuiker.

Smakelijk eten en een prettig kerstfeest!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017