Excite

Recept Iers sodabrood met bulgur

Met de trend van traditioneel voedsel, 'vergeten groenten' en 'vergeten granen' waar we al over schreven, komt traditioneel Iers sodabrood terug op de tafel. Het grote voordeel van dit brood is dat het bijzonder snel klaar is. Bovendien is Iers sodabrood erg gezond en lekker. Het blijft lang vers, zit vol smaak en de volkoren granen geven een vol gevoel.

Iers sodabrood met bulgur

De New York Times merkte de populariteit van het brood op bij verschillende mensen die erg bezig zijn met hun gezondheid. Culinair journalist van de krant maakte haar eigen versie van Iers sodabrood met het graan bulgur, dat we vooral kennen uit de Turkse keuken. Je kunt de hoeveelheden van dit recept makkelijk aanpassen om in één keer twee broden te bakken, maar hou er rekening mee dat dit Ierse sodabrood met bulgur niet lekkerder wordt in de diepvries.

Sodabrood ingrediënten

Voor het Ierse sodabrood met bulgur heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 120 gram bulgur van gemiddeld formaat (2)
  • kopje kokend water
  • 460 gram volkorenmeel
  • 8 gram baksoda
  • 10 gram zout
  • een halve liter karnemelk

Bereidingswijze

  1. Doe de bulgur in een schaaltje. Schenk kokend water bij het graan, tot ongeveer anderhalve centimeter boven de bulgur. Dek het schaaltje af en laat de bulgur in 30 minuten zacht worden. Verwarm ondertussen de oven tot 230 graden voor en leg een stuk bakpapier op een ovenplaat.
  2. Doe alle meel in een grote kom en voeg de baksoda en het zout toe. Gebruik je handen of een houten spatel om dit te vermengen. Maak in het midden een kuiltje en voeg de karnemelk en de bulgur toe, terwijl je het steeds vermengd met meel van de zijkanten. Het deeg is goed als het zacht en een beetje plakkerig is. Zijn alle ingrediënten vermengd? Bestuif een stuk aanrechtblad en kieper het deeg op je blad.
  3. Veeg je handen in met wat meel, zodat het deeg niet aan je handen plakt. Kneed het deeg voorzichtig in een bal en breng het tot een vorm van 5 bij 20 centimeter, leg het voorzichtig op de bakplaat. Maak eventueel met een mes wat centimeter diepe kerven in het deeg om breken tijdens het baken te voorkomen.
  4. Bak het brood 20 minuten op 230 graden en draai daarna de oven lager tot 190 graden, waarna je het sodabrood nog eens 15 tot 20 minuten bakt. Het Ierse sodabrood met bulgur is goed als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Wikkel het brood in een theedoek en laat afkoelen.

Variaties op Iers sodabrood

Behalve met volkorenmeel kun je Iers sodabrood ook bakken met tarwebloem, een mengsel van roggemeel of extra zemelen. Ook kun je een handje rozijnen, wat gemengde noten of karweizaad toevoegen. Voor een wat steviger brood vermeng je een ei in het deeg. Het recept voor dit brood is voor ongeveer 15 porties. Per portie bevat het 135 calorieën en maar 1 gram vet. Iers sodabrood is heerlijk met notenpasta of gewoon met een likje roomboter bij de soep of Ierse stew.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021