Excite

Vier de zomer met Engelse rabarbertaart

In Engeland is het één van de meest populaire groentesoorten van het seizoen: rabarber. Hoewel wij Nederlanders de rabarber vooral kennen als een compote die als bijgerecht of als dessert wordt geserveerd, kent de Britse keuken een heel scala aan rabarbergerechten, zoals chutneys, jam, gebak, sausjes en niet te vergeten rabarbertaart.

Klassieke rabarbertaart

Rabarbertaart is een echte klassieker. Vaak wordt hij gemaakt als een open taart, een soort vlaai. Waarbij de buitenkant een krokante korst van zanddeeg is en de vulling een aangepaste versie van een zoete compote. De taart is ook geliefd bij mensen die normaal gesproken niet zo van rabarber houden.

Klassiek rabarbertaart recept

Er is geen klassieker kookboek van de Grote Larousse Gastronomique. Hierin staat een fantastische bereiding van rabarbertaart zoals hij al jaren gemaakt en gegeten wordt. Snijdt de dag voor je de taart gaat maken 600 gram rabarber in stukjes van twee centimeter en meng ze met 60 gram kristalsuiker in een bakje. De volgende dag zul je de rabarber ongeveer een halfuurtje moeten laten uitlekken.

Gebruik voor het deeg een boterdeeg: ongeveer 250 gram voor een vorm van 26 centimeter doorsnee. Prik gaatjes in de bodem en bak hem met steunvulling zoals droge erwten in een voorverwarmde oven van 180 graden. De bodem heeft ongeveer een kwartier nodig.

Klop ondertussen een ei met 75 gram kristalsuiker luchtig. Voeg dan 250 milliliter melk, 250 milliliter slagroom, 25 gram gemalen amandelen en 55 gram koude beurre noisette toe. Haal de steunvulling uit de bodem en doe de rabarber erin. Verdeel de vulling eroverheen. Bak de taart ongeveer een kwartier in de oven en bestrooi met suiker na het bakken.

Andere Engelse rabarbertaarten

Hoewel het bovenstaande recept in essentie een Frans gebak is, zijn de Engelse chef-koks bijzonder vaardige rabarbertaart bakkers. Zo heeft goddelijke huisvrouw Nigella Lawson een heerlijk rabarbertaart recept met een roomkaasvulling en The Great British Bake Off-kadidate Janet Basu maakte een rabarber en gember cheesecake. De recepten zijn te vinden op de website van de BBC.

Zoetigheden met rabarber

Behalve rabarbertaart, zijn er ook andere vormen van zoet deeg mogelijk in combinatie met de zomergroente. Denk aan een rabarber cruble, muffins met rabarber en de hippe makarons met rabarbersmaak en -vulling. Typisch Engels is ook de zogenaamde 'rhubarb fool': kook rabarber met water, suiker, een beetje sinaasappelsap in een kwartiertje gaar. Meng in een schaaltje voorzichtig een stijfgeslagen eiwit met 150 gram geslagen slagroom. Meng de gare rabarber met het roommengsel en serveer in een mooie ijscoupe.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021