Excite

Een populaire seizoensgroente: de rabarber

Vanaf november liggen de rode stengels al in de supermarkten. Rabarber is vervolgens bijna het hele jaar verkrijgbaar, maar staat toch bekend als een friszure zomergroente. Dat komt omdat de rabarberpollen geforceerd geteeld kunnen worden. In de volle grond is de beste rabarber verkrijgbaar tot de langste dag van het jaar. Vanaf dan mogen de stelen niet meer geoogst worden, zodat de plant reservestoffen kan opbouwen voor het volgende jaar.

De rabarberplant

Rabarber komt voor als rode stengels en als groene stengels. De bladeren worden niet gegeten. Vroeger gebruikte men enkel de wortel van de rabarber. De rabarberwortels werden niet gebruikt om te eten, maar als grondstof voor een laxeermiddel. Rabarber is rijp als de stengels hard aanvoelen. De groene stukken aan de rode stengels zijn zuurder van smaak, maar wel rijp om te eten. Ze zullen niet verder bijkleuren in de groentela.

Rabarber bereiden

Rabarber kan warm of koud gegeten worden, rauw en gekookt. De meest gebruikelijke manier is om de rabarber in stukken van ongeveer twee centimeter te snijden en te koken in een laagje water. Als de rabarber na ongeveer een kwartiertje uit elkaar begint te vallen, is hij gaar. Rabarber hoef je niet te schillen, maar wel even goed wassen voor het koken.

Rabarber recept

Omdat rabarber van nature erg zuur is, is het lekker om suiker toe te voegen tijdens het bereiden. Voor een lekkere rabarbermoes gebruik je 750 gram rabarber in stukjes en 150 tot 350 gram suiker. Kook de rabarber in heel weinig water gaar, samen met de suiker. Als je minder suiker wilt gebruiken, kun je een mespuntje kalk toevoegen om het zuur af te breken. Bind de rabarber als het af is met een eetlepel maizena.

Rabarber combineren

Van de gekookte rabarber kun je veel lekkere dingen maken, zoals rabarbervlaai of plaatgebak met rabarber. De compote met rabarber is ook heerlijk in combinatie met een beetje gember en een flinke schep room of volle yoghurt. Serveer met een schaaltje knapperige koekjes. Probeer rabarber ook eens te verwerken in bijvoorbeeld puddings, geleitjes of sorbetijs.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020