Excite

Quinoa: zonder gluten een gezonde graanvervanger

Quinoa beperkt zich niet langer tot de geitenwollensokken winkels, maar duikt steeds vaker op in de gewone supermarkt. Het is een vervanger van rijst, pasta of aardappelen die we allemaal prima in de keuken kunnen gebruiken. Bovendien bevat quinoa geen gluten en is daarom perfect voor mensen met een glutenallergie.

Wat is quinoa?

Quinoa is het verwerkte zaad van planten uit de ganzenvoetfamilie. Daaronder valt bijvoorbeeld ook spinazie. De bloemen groeien in de vorm van trosjes die worden gedroogd. Vervolgens kunnen de zaden worden vermalen tot een meel om brood van te bakken of om een pap van te koken. De gedroogde zaadjes is wat je vindt in de pakken in de winkels vandaag de dag.

Tips voor het koken met quinoa

De makkelijkste manier om quinoa te bereiden is als een vervanger voor couscous of rijst. Reken op ongeveer 75 gram droge quinoa en 200 milliliter water of bouillon per persoon. Het volume zal ongeveer drie keer toenemen bij het koken. Spoel de quinoa goed af! Van nature zit er een giftige stof om de korrels heen die een zeepachtige smaak kan geven. Voeg het water toe, breng het aan de kook en laat het ongeveer 10 tot 15 minuten koken. Zet de quinoa daarna nog 10 minuten met een deksel op de pan te rusten. De quinoa is klaar als de kiemen van de korrels loslaten.

Quinoa en gluten

Quinoa is een product dat perfect is voor een glutenvrij dieet. Ondanks dat quinoa geen graan is, wordt het wel op die manier gebruikt. Het is bovendien erg voedzaam, quinoa bevat meer eiwit, mineralen, vitaminen en plantaardige vetten dan andere 'echte' graansoorten zoals tarwe, rijst en maïs.

Waar koop je quinoa?

Quinoa is bij de gluten-vrije selectie te koop bij vrijwel alle natuurvoedingswinkels zoals de ketens Ekoplaza en de Tuinen waar een huismerk quinoa wordt verkocht. Het rijstmerk Lassie heeft ook quinoa in het assortiment en is te koop bij alle grotere supermarkten. Let goed op bij de aankoop; helaas komt er nog veel quinoa uit arme landen waardoor de lokale bevolking in honger leeft. Beter is om te kiezen voor quinoa uit bijvoorbeeld Canada.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020