Excite

Platbrood voor bij de maaltijd

Een uitgebreid diner is niet compleet zonder brood. Het stokbroodje of de ciabatta van de supermarkt zijn natuurlijk perfect, maar nog lekkerder is het om zelf brood te bakken. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Met dit recept voor platbrood voor bij de maaltijd slaag je altijd. Het brood is ook nog eens erg geschikt om verschillende toppings op uit te proberen. Dit recept is voor 6 platbroden.

Ingrediënten

Voor dit platbrood heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • • 400 gram bloem
  • • 2 theelepels zout
  • • 1 theelepel gedroogd gist (uit een zakje)
  • • 2 eetlepels olijfolie
Voor een simpele topping gebruik je een eetlepel grof zeezout en een paar scheutjes extra vierge olijfolie.

Bereidingswijze

Meng in een kom de bloem met het zout. Meng in een klein bekertje 330 milliliter lauw water met de gist en de olijfolie. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het water mengsel erbij. Roer met een lepel tot het deeg samenkomt. Stort het dan op een met bloem bestrooid werkblad en kneed zo’n vijf minuten tot een samenhangend, glad en elastisch deeg.

Rol het deeg nu op tot een bal en leg het in een met olijfolie ingevette kom. Dek af met een plastic folie of een theedoek, en zet op een warme plaats. Laat het deeg nu 45 minuten rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.

Topping? Nu is het moment

Wil je een mooie topping voor je platbrood? Nu is het moment om deze klaar te maken. Hier een aantal suggesties op een rij:

  • • Bak een kilo uien in twintig minuten gaar en carameliseer ze dan met een eetlepel donkerbruine suiker en twee eetlepels balsamicoazijn. Leg de uien. Bestrooi na het bakken met wat peterselie en feta.
  • • Maak een pasta van zongedroogde tomaatjes en oregano. Bestrijk de platbroden hiermee en druk er wat chipolataworstjes in.
  • • Meng wat blauwe kaas met in stukjes gesneden walnoten en bestrijk hiermee de platbroden. Wanneer ze uit de oven komen verdeel je er wat gehalveerde rode druiven over.
  • • Beleg de platbroden met brie en zet ze in de oven zoals hieronder beschreven. Verdeel voor het serveren wat in stukken gesneden verse vijgen en prosciutto ham.

Vervolg bereidingswijze

Nu het deeg is gerezen en de eventuele topping klaar is, is het tijd om de broden te vormen. Sla daarvoor het deeg een paar keer plat, zodat alle lucht eruit is. Verdeel het in zes gelijke stukken en rol ze uit tot ongeveer een halve centimeter dik. Je kunt zelf de vorm bepalen, maar door ze een beetje langwerpig te rollen passen er meer in de oven. Leg de topping erop die je wil en bak ze platbroden in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar. Maak de topping af voor het serveren.

Barbecue

De platbroden kunnen ook op de barbecue gegaard worden, dan zijn ze binnen 3 minuten gaar. Lekker en snel dus! Leg er dan alleen geen ongegaard vlees op.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017