Excite

Peren inmaken: hoe ging dat ook alweer?

Fruit inmaken is een traditie die we inmiddels bijna vergeten zijn. Toch is het een handige manier om grote hoeveelheden vruchten te preserveren, gewoon thuis in de keuken. Peren inmaken is iets wat perfect is gedurende het perenseizoen, wanneer de vruchten goedkoop zijn. Je kunt dan de rest van het jaar nog genieten van die heerlijke herfstige zoetigheid!

Schoon gereedschap

Om peren in te maken, of elke andere vrucht, is het van belang dat je schone potten hebt die luchtdicht afgesloten kunnen worden. Schoon betekent in dit geval dat het gewassen moet zijn met een bacteriedodend afwasmiddel of soda. Laat de potten drogen door ze op de kop op een schone, steriele doek te plaatsen.

Bereid de peren

Peren inmaken gaat het best met stoofperen zoals Gieser Wildeman. Dit type peertjes heeft een stevige structuur waardoor ze niet in een moes veranderen wanneer je ze kookt. Schil en was de peertjes. Kook ze gaar in een geurig mengsel van water, rode wijn of port, kaneel, een laurierblaadje, kruidnagels en wat je verder lekker vindt. Na twee uur zachtjes koken zijn de peren gaar en kun je de potten vullen.

Potten vullen

Giet de gekookte peertjes en de vloeistof in een pot tot ongeveer anderhalve centimeter van de rand en sluit ze af. Vergeet in het geval van een weckpot de rubberen ring niet. Gebruik je oude jampotjes, dek ze dan af met plastic folie en draai de dop erop.

De peren inmaken

Zorg dat je een grote pan op het vuur hebt staan met kokend water. Zet de potten met peertjes in dit water, maar zorg dat het glas de bodem van de pot niet raakt. Laat ongeveer een kwart van de pot boven het water uitsteken en 'kook' de potten ongeveer een uur. Laat ze dan voorzichtig afkoelen. De potten trekken dan vanzelf vacuüm.<

Houdbaarheid van ingemaakte peren

Als je precies te werk bent gegaan zoals hierboven beschreven is, zijn je peertjes jaren houdbaar. Het kan voorkomen dat er bij het peren inmaken toch lucht of bacteriën in de potten terecht zijn gekomen. Controleer daarom regelmatig of je potten nog heel zijn en wees niet teleurgesteld als je eten toch is bedorven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021