Excite

De Pavlova: een indrukwekkend dessert

Als je na een etentje thuis echt indruk wilt maken, zet je een Pavlova op tafel. Een Pavlova is een indrukwekkende schuimtaart, gevuld met rood fruit en room. De knapperige buitenkant in combinatie met een romig hart vol met fris rood fruit is moeilijk te weerstaan. Bovendien ziet een Pavlova er ook nog eens prachtig uit.

Pavlova taart

De Pavlova is een Australisch of Nieuw-Zeelands dessert. Beide landen zijn het nog steeds niet eens over de herkomst van het dessert. De naam is echter afgeleid van een Russische ballerina die dezelfde eigenschappen bezat als dit Parlova dessert: een hemels uiterlijk, een delicate smaak, maar een beetje controversieel.

Pavlova: eiwit in de oven

Het cruciale onderdeel van de Pavlova is het eiwit uit de oven. Iedereen die wel eens merengues heeft gemaakt weet dat eiwit stijf kloppen soms een probleem is. Voor een Pavlova heb je zoveel opgeklopt eiwit nodig, dat je het beste een keukenmachine kunt gebruiken bij dit karwei. Gebruik voor het beste resultaat eieren op kamertemperatuur en niet uit de koelkast. Begin met kloppen op een lage snelheid en verhoog dan stapsgewijs. Zorg ook altijd voor een vetvrije kom: neem eventueel eerst af met een beetje citroensap.

Pavlova basis recept Nigella Lawson

De koningin van zoete gerechten uit de oven is Nigella Lawson. Dit Pavlova recept van Nigella is gemakkelijk te maken, en combineert schuim van chocolade met frambozen.

Ingrediënten

  • 6 eiwitten van middelgrote eieren
  • 300 gram suiker
  • 3 theelepels cacao
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • 50 gram fijngehakte pure chocolade

Bereidingswijze

Klop de eiwitten stijf en voeg daarbij steeds een eetlepel suiker toe, totdat je een zoete en stevige massa hebt. Doe dan het cacao, de rode wijnazijn en de gehakte chocolade erbij en vouw het voorzichtig in het eiwit.

Stort de massa dan op een bakplaat met bakpapier en maak een dikke ronde plaat met een diameter van ongeveer 25 centimeter. Strijk het eiwit zoveel mogelijk plat. Zet de Pavlova in een voorverwarmde oven van 180 graden, maar draai meteen de temperatuur terug naar 150 graden.

Na een uur of iets langer is je Pavlova klaar. De buitenkant ziet er droog uit en het midden moet nog iets meegeven. Zet je oven uit en de oven op een kier. Laat zo de merengue afkoelen.

Vulling Pavlova

Voor Nigella's Pavlova gebruik je een vulling van 200 ml geklopte slagroom. Strijk deze over de afgekoelde merengue. Versier je Pavlova met verse frambozen, of een goede frambozensaus met andere verse rode vruchten. Als je geen chocolade merengue wilt, laat dan de cacao en chocoladesnippers achterwege en vervang door anderhalve theelepel vanille-extract en een theelepel maïzena.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021