Excite

Hoe kun je zelf verse pasta maken?

Het is uiteraard gemakkelijk om kant en klare gedroogde pasta te kopen, maar verse pasta is toch heel wat lekkerder. Het heeft een fijnere beet dan gedroogde pasta en de textuur is ook ietwat anders. Het zelf maken van pasta kan de eerste keer moeilijk zijn, maar oefening baart kunst! Lees hoe je zelf verse pasta kunt maken.

Bereidingswijze voor verse pasta

Om een lekkere pasta te kunnen maken, heb je meel of bloem nodig dat veel gluten bevat. Veel pastamakers geven de voorkeur aan het gebruik van een deel patentbloem en een deel harde tarwe, oftewel durum of tarwegriesmeel. Dit meel mengen ze vervolgens met zout, eieren, olijfolie en water. Dit kneden ze goed tot een soepel en elastisch deeg. Vervolgens wordt het verpakt in plasticfolie en wordt het minstens een half uur te rusten gelegd. Dit is overigens niet noodzakelijk, maar de meeste pastamakers geven er wel de voorkeur aan. Nadat de deegbal is uitgerust, wordt het verdeeld in porties en elke portie wordt uitgerold tot een dunne lap. Dit wordt met een deegroller of een speciale pastamachine gedaan. Vervolgens wordt het gesneden in de gewenste vorm. Bepaalde pastasoorten, zoals ravioli of tortellini, worden verder verwerkt.

Pasta laten drogen

Het is aan te raden om eerst de pasta te laten drogen voordat je het kookt in water. Het heeft namelijk als voordeel dat de pasta minder snel gaar wordt en een langere kooktijd heeft. Ga je papardelle, fettuccine en dergelijke lintvormige pasta's maken? Dan hoor je eerst de deeglap 15 à 20 minuten te laten drogen op een theedoek, aangezien de linten pasta na het snijden aan elkaar kunnen plakken wanneer je het niet doet.

Verse pasta bewaren

Ongekookte verse pasta kun je enkele dagen zonder koeling bewaren. Je hoort uiteraard wel eerst de pasta eerst te drogen. Verse pasta kan ook worden ingevroren in de diepvries, zodat het langer houdbaar is en je het op elk moment kunt gebruiken zonder het helemaal opnieuw te hoeven maken.

Variaties in pasta

Er zijn zoveel verschillende soorten pastasoorten, leef je uit en probeer elke keer iets nieuws. Je kunt ook de pasta een leuk kleurtje geven. Voor groene pasta kun je gepureerde spinazie gebruiken, voor zwarte een zakje inktvis inkt, voor rode pasta een beetje kookvocht van rode bieten en ga zo maar door! Pasta maken kan iedereen, zolang je maar veel oefent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021