Excite

Paling roken: hoe doe je dat?

Paling roken is een oude ambacht. Vroeger werd de vis gerookt of gezouten om het langer te conserveren. De laatste tijd wordt vooral het roken weer vaker toegepast, omdat men de smaak van gerookte vis erg kan waarderen. Vooral wanneer de vis goed gerookt is, is de typische smaak heerlijk.

Hoe rook je een paling?

Paling roken is geen gemakkelijke opgave. Niet alleen heb je daar veel geduld voor nodig, je moet ook beschikken over het juiste rookgerei. Paling is een vissoort die veel zorg vraagt. Het is belangrijk dat je voorafgaande de slijmlaag hebt verwijderd en ook de bloedproppen uit het lichaam. Wanneer je zelf paling wil roken, kun je bij de viskweker de paling al schoon laten maken. Heb je zelf paling gevangen, dan moet je dit thuis doen. Wanneer de paling eenmaal schoongemaakt is, moet de vis eerst nog in een pekelbad gedompeld worden voordat je de rookoven kan instellen.

Het roken van de paling

Voor het roken dienen de palingen aan eerst aan rookpennen geregen te worden en een tijdje op te drogen. Je moet goed kijken of de paling al droog is, want het roken van een nog natte paling zal de smaak verminderen. Voor het roken gebruik je een rookoven. Je kan het beste eikenhout gebruiken voor het aanmaken van het vuur omdat dit een lekkere smaak oplevert. Zorg dat de oven goed op temperatuur is voordat je de paling gaat garen. Afhankelijk van de temperatuur zal het rookproces zo'n 45 tot 75 minuten duren. Het is belangrijk om het vuur goed in de gaten te houden.

Gerookte paling

Het is beter om de paling langer te roken bij een lagere temperatuur dan snel te roken bij een hogere temperatuur. Nadat de paling gerookt is, moet je het nog even na laten garen door de vis in bakpapier te wikkelen en zo'n 15 minuten te laten rusten. En dan is het: eet smakelijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021