Excite

Lekker en gezond, een ovenschotel met spinazie

Popeye wist het al, van spinazie kun je alleen maar gezond en sterk worden. Het is ook nog eens erg gemakkelijk te bereiden, want het is sneller klaar dan de meeste andere groente. Als je dan ook nog een ovenschotel van spinazie maakt, is een kant-en-klaarmaaltijd niet eens de moeite.

Vegetarische ovenschotel

Spinazie bevat een hoge dosis ijzer, waardoor het een prima groente is voor een vegetarische maaltijd. Landen rond de Middellandse Zee maken heerlijke ovenschotels van spinazie met witte kaas. Bekleed hiervoor een springvorm met filodeeg of bladerdeeg. Vul deze met een mengsel van gesneden en gewassen spinazie, geklutst ei en verbrokkelde witte kaas. Breng op smaak met citroenrasp, zout, peper en nootmuskaat en zet in een oven tot het gaar is. Bestrooi eventueel met wat geroosterde sesamzaadjes. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd.

Pasta en spinazie ovenschotel

In de Italiaans keuken is spinazie een veel gezien ingrediënt in pasta's en op broodjes met een pittige kaas en parmaham. Ook in Italiaanse ovenschotels doet spinazie het goed. Denk aan variaties van lasagne, waarbij je geblancheerde spinazie tussen de lagen pasta en bijvoorbeeld pompoen legt.

Hollandse ovenschotel met spinazie

Klassieke Hollandse pot in de vorm van een ovenschotel, ook dat kan met spinazie. Voor een lekkere voedzame maaltijd combineer je spinazie met aardappels. Snijd de aardappels in blokjes en kook ze tien minuten voor. Vermeng de blokjes met geruld gebakken gehakt en diepvriesspinazie met een kruidenkaas. Strooi over de ovenschotel wat geraspte kaas en laat in een halfuurtje gaar worden in de oven. Je kunt er ook voor kiezen om lagen te maken met rul gebakken gehakt met een uitje, een laagje geblancheerde spinazie en een laagje aardappelpuree met kruidenkaas. Herhaal dit twee keer, eindig met de puree en een laagje geraspte Goudse kaas.

Spinazie en zalm

De combinatie van aardappelpuree in een ovenschotel met spinazie kan ook met gerookte zalm gemaakt worden in plaats van met gehakt. Maak in een ovenschaal laagjes spinazie, zalm, aardappelpuree, roomsaus en kaas. Breng op smaak met wat mosterd, peper en zout. Als je verse spinazie gebruikt, is het verstandig om het eerst kort te bakken, zodat de blaadjes wat slinken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021