Excite

Steeds vaker op het menu: oesters

Oesters werden lang beschouwd als het chique eten voor de elite, maar steeds vaker zien we ze gewoon bij de vishandel liggen. Ook de gangbare restaurants hebben oesters op de menukaart en op streekmarkten duikt de oesterhandelaar steeds vaker op. Dus waarom zou je geen lekkere oester proberen de volgende keer?

Schelpdieren

Oesters zijn schelpdieren, net als mosselen. Het verschil is dat gekweekte oesters in schoon water worden gehouden, dat vrij is van ziekten en schadelijke bacteriën. Op deze manier kunnen oesters gewoon veilig gegeten worden zonder risico op voedselvergiftiging, waarvoor bij schelpdieren nogal eens gevreesd wordt.

Zeeuwse oester

Oesters komen voor in de Nederlandse wateren. Er zijn zelfs zoveel oesters, dat de schelpdieren bijna een plaag vormen in de natuurlijke wateren van de Oosterschelde en de Waddenzee. De oesters zijn ooit in Nederland heringevoerd, speciaal om de oesterhandel te bevorderen. Hoewel er oesters worden gekweekt langs een groot deel van de Noordzeekust en de Atlantische kust, eet je in Nederland natuurlijk gewoon de oesters uit het Zeeuwse Yerseke.

Oesters eten

Een oester eet je meestal uit de schelp. De schelp wordt bijeen gehouden door een sluitspier, die met een kort puntig mes moet worden doorgesneden. De oester wordt rondom losgemaakt en vaak in een teug met het kweekwater naar binnen geslikt. De smaak is zeer mild tot licht zout. De rauwe oesters kunnen ook gemarineerd worden met bijvoorbeeld citrusvruchten, sake en wasabi, of een Indonesische marinade op basis van sojasaus. Liever geen rauwe oester? Je kunt ze ook frituren, roken, stomen of grillen.

Oesters als je zwanger bent

Net zoals bij andere schaal- en schelpdieren worden ook oesters afgeraden voor zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand zoals ouderen en kinderen. Oesters kunnen besmet zijn met het Norovirus met diarree tot gevolg. Verhitten voor consumptie zou dit op moeten lossen. Sommige mensen krijgen een voedselallergie na het eten van oesters.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020