Excite

Nieuwe eetclub eet over datum voedsel

Vanwege de huidige verspilling cultuur wordt er ontzettend veel eten weggegooid. Vaak is dit voedsel nog prima te eten ondanks het feit dat het over de houdbaarheidsdatum is. Uit ergernis over dit fenomeen organiseert de Amsterdamse culturele instelling Mediamatic vanaf aanstaande dinsdag de Over Datum Eetclub. Liefhebbers kunnen gratis en voor niks aanschuiven. Voorwaarde is wel dat iedere deelnemer een product met een verlopen houdbaarheidsdatum meeneemt en helpt met koken.

De eetclub stelt dat de houdbaarheidsdatum voor veel producten erg ruim worden gesteld. Dit omdat fabrikanten zich willen indekken tegen eventuele klachten over kwaliteitsverlies. In dit geval geldt dat de uiterste houdbaarheidsdatum verschilt van de uiterste consumptiedatum. Medimatic stelt dat voedsel nog enkele dagen na de houdbaarheidsdatum veilig kan worden geconsumeerd.

De voedingswaren autoriteit hanteert een eigen richtlijn voor de consumptie van over datum voedsel. Deze richtlijn is onder andere voor de Voedselbank ingesteld. Ook zij stellen dat onverpakt voedsel nog veelal na het verstrijken van de consumptiedatum jaren mee kan gaan. Dit geldt echter niet voor versproducten zoals vlees, vis en zuivel. Daarnaast moet de verpakking onaangebroken zijn. Er kan echter wel sprake zijn van smaakverlies.

Iedere avond kent de eetclub een andere chef. Deze bepaalt wat er voor die dag op het menu staat en wat er dus gekookt gaat worden. Voorwaarde is wel dat ook de kok met de groep zal mee eten en een hap durft te nemen van het bereidde voedsel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021