Excite

Nederland heeft beste eten ter wereld

De tijd dat we alleen aardappels, vlees en groente op ons bord kregen zijn lang voorbij, want Nederland heeft het beste eten ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib. Volgens de organisatie is er geen land ter wereld dat zo veel en zo gevarieerd eten op de markt heeft.

Good Enough to Eat Index

Het onderzoek van Oxfam Novib resulteert in een lijst met de naam ‘Good Enough to Eat Index’. Nederland staat op koppositie van de 125 onderzochte landen met “het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedselrijke dieet.” De onderzoekers hielden bij het samenstellen van de lijst rekening met de mate van ondervoeding en prijs van eten, evenals de kwaliteit en in hoeverre mensen toegang hebben tot schoon drinkwater. Ook werd gekeken naar het aantal mensen met overgewicht en diabetes. Wat dat betreft scoorde Nederland juist weer slecht.

Europese landen

De top twintig van de Good Enough to Eat Index bestaat met uitzondering van Australië alleen uit Europese landen. Nederland wordt met het beste eten gevolgd door Frankrijk en Zwitserland, op de vierde plaats staat Denemarken en Zweden maakt de top vijf af. De Verenigde Staten staan op de 21e plaats. De laatste 25 landen van de lijst zijn bijna allemaal Afrikaanse landen, met uitzondering van Jemen en Laos (beide in Azië). De slechtste situatie wat betreft eten vind je in Angola, Ethiopië en Tsjaad.

Voedsel ongelijk verdeeld

Oxfam Novib wil met de Good Enough to Eat Index laten zien dat voedsel over de wereld erg ongelijk is verdeeld. In principe is er genoeg voeding om iedere wereldburger van een normaal eetpatroon te voorzien, maar het is niet goed over de wereld verspreid. In Nederland is het beste eten ter wereld eigenlijk op bijna iedere straathoek verkrijgbaar voor een betaalbare prijs.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021