Excite

Lekker variëren met Italiaanse mozzarella

Mozzarella kennen wij vooral al witte bollen kaas in de supermarkt, die je in plakjes op de pizza legt. Ook op de diepvriespizza's zien we vaak plakjes mozzarella terug. Het is een zachte kaas die goed smelt. De smaak is mild, waardoor bijna iedereen deze Italiaanse kaas graag eet, ook kinderen en moeilijke eters!

Echte mozzarella

Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten Italiaanse kaas. Oorspronkelijk is mozzarella exclusief gemaakt van buffelmelk, van de Italiaanse waterbuffel. Toen de kaas populairder werd, is men ook mozzarella van koemelk gaan maken. Deze melk is goedkoper, maar zorgt voor een minder romige mozzarellakwaliteit. De kleur van mozzarella van buffelmelk is ook helderder wit. Door de exclusiviteit van buffelmozzarella is het een bijzondere specialiteit geworden.

Traditioneel mozzarella eten

De meest gangbare en pure methode van een mozzarella maaltijd is de salade caprese. Plakken mozzarella worden afgewisseld met blaadjes basilicum en tomaat. De exclusieve smaak van buffelmozzarella is perfect voor deze smakelijke salade die altijd wordt afgemaakt met een goede kwaliteit olijfolie. Voor deze salade is de koemelk mozzarella minder geschikt, omdat deze veel minder smaak heeft.

Koemelk mozzarella toepassen

Mozzarella is een handige smeltkaas, maar de dure buffelmozzarella is zonde om te verwarmen. Als smeltkaas wordt dan ook vooral de goedkopere koemelkmozzarella gebruikt. Deze kent vele toepassingen, zoals de pizza die al eerder is genoemd. Ook komt mozzarella terug in ovenschotels samen met andere Italiaanse kazen en op verschillende tosti's of Italiaanse panini's, bijvoorbeeld met zongedroogde tomaten en parmaham. Mozzarella kan ook worden gebruikt in een kaassaus in combinatie met scherpere Italiaanse kazen.

Salade met mozzarella

Behalve de traditionele caprese salade, past mozzarella ook goed bij salades met fruit, zoals perziken in combinatie met een beetje rucola. Zachte gegrilde groente, zoals courgettelinten en paprika zijn ook perfect in combinatie met mozzarella. Voor een pittige snack eet je mozzarella met gegrilde Spaanse pepers, die je in de oven een beetje hebt gegaard.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021